marți, 16 decembrie 2008

Stiri culturale - Rador - 16 decembrie 2008

Stiri culturale - interne:
Sălile Arcului de Triumf vor putea fi vizitate in zilele de 17 şi 18 decembrie Anunţul a fost făcut de directorul executiv din Primăriei Municipiului Bucureşti, Radu Emilian. El a precizat că intrarea in cele două zile va fi gratuită. Arcul de Triumf a fost ridicată in 1922, Comisia pentru organizarea serbărilor incoronării regelui Ferdinand I şi a reginei Maria ca suverani ai Romaniei Mari apeland la serviciile arhitectului Petre Antonescu. Din cauza timpului scurt insă, doar scheletul construcţiei a fost turnat in beton armat, basorieliefurile exterioare fiind realizate din ipsos. De-abia in 1932 acestea au fost inlocuite cu unele definitive, din piatră sau marmură de Ruşchiţa. Artişti renumiţi au contribuit la decorarea Arcului de Triumf: Constantin Baraschi, Alexandru Călinescu, Mac Constantinescu, Ion Jalea, Dimitrie Paciurea şi Costin Petrescu.
Spectacolul "Richard al III-lea" va avea două reprezentaţii la Sala Izvor a Teatrului BulandraPiesa se va juca astăzi şi maine in cadrul festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, care se desfăşoară pană pe 21 decembrie."Richard al III-lea" este o coproducţie a Teatrului de Cetate din Gyula, Ungaria, şi a Teatrului Maghiar de Stat Cluj. In rolul principal este distribuit Zsolt Bogdán, care joacă alături de nume precum Szabolcs Balla, Miklós Bács, András Buzási, Réka Csutak şi Lóránd Farkas. Textul este adaptat de András Visk. Spectacolul va fi subtitrat in limba romană. Teatrul Maghiar de Stat din Cluj a mai fost prezent la Bucureşti, in cadrul aceluiaşi festival, şi cu spectacolul "Unchiul Vania".
La Teatrul Naţional Bucureşti va avea loc in această seară Gala Vieneză
Este vorba despre un spectacol de balet şi muzică simfonică susţinut de Spirit of Vienna Ensemble. Instrumentiştii vor fi dirijaţi de Martin Tuksa, solist la Orquestra Sinfônica Municipal de Sao Paulo şi vor fi secondaţi de balerini de la Volksoper. Soprana Judith Halasz şi baritonul Andreas Jankowitsch vor interpreta arii şi duete celebre, intr-un program creat special pentru publicul roman. In programul spectacolului sunt incluse melodii de Mozart, Haydn şi Johann Strauss.
La Muzeul Ţăranului Roman va avea loc astăzi vernisajul expoziţiei-experiment Cusături/ŢesăturiManifestarea face parte din seria Colecţii şi obiecte - proiect mai amplu care propune valorificarea prin imagine a colecţiilor MŢR. Vernisajul va avea loc de la ora 17.30, la Sala Foaier. Expoziţia va rămane deschisă pană pe 31 ianuarie, de marţi pană duminică, intre orele 10 şi 18.
Ştefan Bănică jr. va incepe, in această seară, seria concertelor dedicate Crăciunului
Spectacolele vor fi găzduite pană pe 21 decembrie de Sala Palatului din Capitală. Iniţial, au fost programate doar patru recitaluri, insă datorită cererii mari de bilete, artistul a hotărat să le ofere un cadou fanilor săi - incă două concerte, astăzi şi maine. Ştefan Banică jr. a devenit cunoscut datorită apariţiilor sale in filmele 'Liceenii', 'Extemporal la dirigenţie' sau 'Liceenii rock'n' roll'. Cariera sa muzicală a inceput in 1992, cand a inregistrat primul album intitulat 'Un actor, un rock'n'roll'. A urmat, in 1996, discul 'Te rock... frumos', un album la care a colaborat, pentru prima dată, cu trupa 'Rock'n'roll Band' şi grupul vocal 'The 50's'.
Opera Naţională Bucureşti a pregătit luna aceasta o serie de surprize pentru copii
Pe langă premiera baletului "Alba ca Zăpada şi cei şapte pitici", care va avea loc joi, instituţia a pregătit alte trei spectacole extraordinare, programate in datele de 21, 22 şi 23 decembrie. Sub titlul "Scrisori pentru Moş Crăciun", evenimentul va reuni momente de balet, teatru, tradiţionalele colinde şi o mulţime de alte surprize. Manifestarea are la bază un scenariu creat de Carmen Croitoru, regia este semnată de Gelu Colceag, iar coregrafia de Roxana Colceag. Scenografia ii aparţine Adrianei Urmuzescu.Orchestra Filarmonicii de Stat 'Transilvania' va susţine astăzi un concert extraordinar la Biserica Unitariană din Cluj-NapocaIn program Bach, Corelli, Teleman şi Haendel. Tot la Biserica Unitariană va avea loc şi un concert vocal-simfonic susţinut de Orchestra Simfonică şi Corul Filarmonicii, care vor interpreta Oratoriul de Crăciun de Bach.
La Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga” din Cluj-Napoca se va deschide astăzi Salonul Icoanei Ardelene
Manifestarea, ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, este organizată de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Asociaţia Meşterilor Populari Clujeni şi Biblioteca Judeţeană 'Octavian Goga'. In cadrul Salonului vor fi expuse lucrări ale unor cunoscuţi artişti printre care Niculina Albu, Adam Curta, Ana Fetchea, Maria Tamaş, Maria Cristea, Grigore Dejeu, Dana Ilea, Adela Apahidean, Mircea Bodea, Ioan Cosma şi Iudita Pelea. Cu prilejul vernisajului, va avea loc şi un spectacol cu obiceiuri de iarnă şi colinde, susţinut de grupul de colindători din Mărişel. Salonul va fi deschis pană in data de 6 ianuarie 2009.
La Opera Romană din Cluj-Napoca va avea loc vineri premiera spectacolului 'Tosca' de Puccini
Evenimentul este dedicat implinirii a 150 de ani de la naşterea marelui compozitor italian. Regia spectacolului este semnată de reputatul regizor clujean Mihai Măniuţiu, iar secenografia de Valentin Codoiu. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Adrian Morar. Din distribuţie vor face parte artişti consacraţi ai scenei lirice. Rolul celebrei cantăreţe Tosca va fi interpretat de Veronica Tudosa Fizeşan, iar cel al pictorului Mario Cavaradossi de către Marius Vlad Budoiu. Oleg Ionese va fi baronul Scapia, iar Petre Burcă - Angelotti. Premiera absolută a operei Tosca a avut loc la Teatrul Constanzi din Roma, la 14 ianuarie 1900.
Trupa finlandeză The Rasmus revine in Romania
Formaţia va susţine, pe 16 februarie anul viitor, un concert la Hard Rock Café din Capitală. Trupa din Helsinki a fost unul din capetele de afiş ale festivalului CokeLive care s-a desfăşurat in 2007, pe Insula Lacul Morii din Capitală. Concertul de pe 16 februarie face parte din turneul de promovare "Black Roses", care cuprinde peste 30 de oraşe din Europa. Biletele costă 70 de lei şi se găsesc in magazinele Carrefour şi Germanos, pe site-ul eventim.ro precum şi la Hard Rock Café.
La Bucureşti a debutat aseară Festivalul Naţional – Concurs de muzică folk „Om Bun”
Evenimentul se desfăşoară pană maine la Teatrul „Ion Creangă”. Primele două seri sunt dedicate secţiunii de concurs in care solişti şi grupuri vocale vor prezenta două cantece originale şi se vor intrece pentru a accede la dobandirea recunoaşterii lor ca valori ale acestui gen special de muzică. Pe scena festivalului vor urca Mircea Vintilă & Brambura, Vasile Şeicaru, Tatiana Stepa, Victor Socaciu & Biroul Executiv, Ştefan Hruşcă, Dinu Olăraşu, Ovidiu Scridon, Ada Milea, Ţapinarii, Mircea Baniciu, Vladi Cnejevici, Ducu Bertzi, Maria Gheorghiu, Emeric Imre şi Răzvan Crivaci. Evenimentul este organizat de Fundaţia Culturală ''Om Bun''.
Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" se va extinde, in aproximativ cinci ani
Astfel instituţia va include noi clădiri funcţionale, precum o şcoală şi un han, dar şi gospodării specifice etniilor care trăiesc in Romania. Anunţul a fost făcut de directorul muzeului, Paulina Popoiu. Lucrările vor incepe in primăvara anului viitor. La finalul investiţiei, Muzeul Satului va avea o parte veche, din 1936, conform conceptului muzeografic al lui Dimitrie Gusti, şi una nouă, de după anul 2000, conformă standardelor internaţionale pentru muzeele in aer liber. Suprafaţa vizitabilă a instituţiei, care in prezent cuprinde intre 7 şi 8 hectare, va totaliza astfel aproximativ 10 hectare.
Icoane pe lemn şi sticlă la Centrul de Artă "Tinerimea Romană" din Capitală
O expoziţie de icoane pe lemn şi sticlă şi de pictură naivă, realizată de peste 20 de artişti din toată ţara, va fi inaugurată, astăzi, la Centrul de Artă "Tinerimea Romană" din Capitală. Manifestarea cuprinde aproximativ 100 de piese. Expoziţia cu vanzare este organizată de Centrul Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, cu prilejul sărbătorilor de iarnă. Vor fi expuse icoane pe lemn şi pe sticlă lucrate de: Maria Colhon, Stela Costache, Lucreţia Elena Crăciun, Radu Dincă, Oana Ducu, Maria Măciucă, Liana Cristina Pui, Ina Panamarciuc şi Florentina Grecu.
Aproximativ 208.000 de elevi din clasa a VIII-a susţin astăzi, ultima teză cu subiect unic din semestrul intai, respectiv la Istorie sau Geografie
La nivelul intregii ţări, Centrul Naţional pentru Curriculum şi Invăţămant Preuniversitar a organizat 1.064 centre de comunicare. Durata tezei cu subiect unic este de două ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev. Fiecare lucrare va fi corectată de doi profesori, unul de specialitate care a predat la clasă, iar celălalt un cadru didactic evaluator, extern unităţii de invăţămant de la care provine teza.
Costel Busuioc va concerta la Cluj-Napoca
Evenimentul va avea loc la Casa de Cultură a Studenţilor, joi, 18 decembrie, aceasta fiind a doua mare intalnire a lui cu publicul clujean, după cea din august, cand a cantat pe fostul stadion 'Ion Moina', ca invitat al lui Julio Iglesias. Eleonora Enăchescu, şefa catedrei de canto a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, consideră că Busuioc are o voce fenomenală. Ca stil, se apropie de genul clasic, aduce cu Placido Domingo', a subliniat Eleonora Enăchescu. Publicul clujean aşteaptă ca la concertul din preajma Crăciunului, Busuioc să interpreteze 'Nessun dorma', din opera 'Turandot' de Puccini, 'Granada' de Agustín Lara, 'Con te partiro' (Time to Say Goodbye) de Francesco Sartori, 'O sole mio', de Eduardo di Capua, 'Ave Maria', de Franz Schubert, dar şi 'La donna e mobile', din opera 'Rigoletto' de Verdi.
Corul Madrigal va concerta la gala "Crăciun pentru toţi"
Corul Madrigal şi violonistul Gabriel Croitoru, care va canta la o vioară ce a aparţinut lui George Enescu, vor evolua in cadrul celei de-a VIII-a ediţii a galei 'Crăciun pentru toţi', un concert de binefacere iniţiat şi organizat de către Fundaţia Solidaritatea Culturală pentru Romania ARS XXI, sub inaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Cultelor. Evenimentul va avea loc, pe 20 decembrie, la Ateneul Roman din Bucureşti. Fondurile şi cadourile obţinute vor fi donate copiilor beneficiari ai proiectului ''Solidaritate cu sinistraţii din Săuceşti'' desfăşurat in parteneriat cu Instituţia Prefectului Bacău. O altă parte a fondurilor vor fi folosite de fundaţie pentru a continua proiectul 'Solidaritate cu copiii supradotaţi aflaţi in dificultate'.
„După 40 de ani“ la MNIR40 de fotografii inedite, după 40 de ani de la Revoluţia pragheză din 1968, vor face subiectul expoziţiei aniversare „După 40 de ani“, organizată de Institutul Cultural Roman din Praga şi Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei. Expoziţia va fi vernisată astăzi, de către cercetătoarele-muzeograf Raluca Velicu şi Oana Ilie, care vor susţine şi o prelegere cu privire la modul in care Romania şi romanii au reacţionat vizavi de invazia Cehoslovaciei de către ţările Pactului de la Varşovia. Expoziţia „După 40 de ani” vine in completarea manifestărilor expoziţionale şi academice desfăşurate in acest an in Praga, cu ocazia comemorării anului 1968, aducand in faţa publicului ceh perspectiva romanească asupra evenimentelor anului ‘68.
"Ultimii rapsozi" la Ateneul Roman
Duminică, 21 decembrie, la ora 19, la Ateneul Roman va avea loc concertul de gală Ultimii rapsozi şi Grigore Leşe, organizat de Institutul Cultural Roman. Evenimentul reuneşte sub cupola Ateneului creatori şi interpreţi care au participat la intalnirile lunare din cadrul programului Ultimii rapsozi, desfăşurat pe parcursul anului 2008 la ICR. Pe scena Ateneului vor urca, alături de Grigore Leşe, atat rapsozi romani, cat şi reprezentanţi ai culturilor tradiţionale ale minorităţilor din Romania. Concertul se va incheia cu un moment interactiv – un fragment din spectacolul Aşteptand Crăciunul cu Grigore Leşe, Doina Lavric şi Zamfira Mureşan.
Cea de-a patra ediţie a Sărbătorii Bradului de Crăciun, devenită deja o tradiţie, va avea loc astăzi, de la ora 17.00, la Muzeul Naţional de Artă al Romaniei
Evenimentul va aduce in curtea Palatului Regal colinde interpretate de Corul Grupului Şcolar Regina Elisabeta, precum şi de grupul psaltic condus de protopsaltul Paraclisului Ambasadei Greciei la Bucureşti, Viorel Iosif. Moş Crăciun va impărţi participanţilor dulciuri cu specific grecesc, bomboane, vin fiert, ciocolată caldă şi cozonac. Muzeul Naţional de Artă al Romaniei a mai pregătit un cadou participanţilor la Sărbătoarea Bradului de Crăciun - astăzi, intre orele 16.00 şi 19.00, publicul va putea vizita gratuit expoziţia de icoane bizantine şi postbizantine din Grecia.
Medalii pentru elevii romani care au participat la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe pentru juniori
Competiţia a avut loc in Coreea de Sud, intre 7 şi 16 decembrie. Tinerii romani au obţinut in total cinci medalii. Astfel, Tudor Giurgică - Tiron, elev in clasa a VIII-a şi Tudor Bălan, elev in clasa a IX-a, din Iaşi, au obţinut amandoi medalii de aur la cea de-a cincea ediţie a Olimpiadei. Medalia de argint i-a revenit Claudiei Mihaela Pop din clasa a IX-a, de la Colegiul Naţional "Silvania" din Zalău, iar alte două medalii de bronz au fost luate de Diana Maria Bran, din Arad, şi Ioana Mădălina Pleşca din Bacău. Elevii romani vor reveni in ţară maine pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă".
Stiri culturale - externe:
Institutul Cultural Roman din Stockholm işi incheie activitatea din acest an cu o dezbatere despre opera scriitorului Mircea Cărtărescu
Evenimentul va avea loc astăzi, de la ora 19.00, la Teatrul Tribunalen din Stockholm. La manifestare vor participa traducatoarea Inger Johansson, redactorul ediţiei suedeze a cărţii, Viktoria Jaderling, şi editorul Gunnar Nirstedt. Discuţia va fi condusă de poeta şi jurnalista Cecilia Hansson, care a realizat un dublu interviu cu Mircea Cărtărescu şi Herta Muller pentru cel de-al doilea număr al revistei literare Alt, lansat cu aceeaşi ocazie.
Hugh Jackman va fi gazda galei premiilor Oscar 2009Evenimentul va avea loc pe 22 februarie, la Kodak Theater din Los Angeles. Actorul australian, in varstă de 40 de ani, care recent şi-a lansat drama "Australia", in care joacă alături de Nicole Kidman, ii succede starului de comedie Jon Stewart in rolul de maestru de ceremonii al acestui eveniment, vizionat anual de sute de milioane de telespectatori. Hugh Jackman "posedă stil, eleganţă" şi este spontan, calităţi necesare acestei misiuni, au indicat producătorii ceremoniei. Nominalizările la cea de-a 81-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 22 ianuarie, in Beverly Hills."Slumdog Millionaire" şi "Happy-Go-Lucky" premiate la Gala SatelliteLungmetrajele "Slumdog Millionaire" şi "Happy-Go-Lucky" au fost desemnate cel mai bun film dramatic, respectiv cel mai bun film de comedie in cadrul celei de-a 13-a gale a premiilor Satellite. Evenimentul a avut loc la InterContinental Hotel din Century City. Printre caştigătorii premiilor Satellite, care sunt acordate de International Press Academy, s-au aflat şi Danny Boyle, desemnat cel mai bun regizor şi compozitorul A.R. Rahman, pentru cea mai bună coloană sonoră. Premiul pentru cel mai bun film străin a fost caştigat de pelicula "Gomorra", in timp ce distincţia pentru cel mai bun film de animaţie a revenit producţiei "WALL-E".
O expoziţie de tapiserie semnată Sanda Bucur va fi vernisată maine in Italia
Evenimentul, intitulat 'Drumul ingerilor' (La via degli angeli), va fi găzduit de Noua Galerie de la parterul Palatului Correr, sediul Institutului Roman de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia. Tematica expoziţiei este legată de universalitatea simbolului ingerului - ca 'mesager inaripat' - in diversele culturi şi religii ale lumii. La vernisaj va fi prezentă şi Francesca Brandes, unul dintre cei mai importanţi critici de artă din Veneţia. Expoziţia 'Drumul ingerilor' va fi deschisă publicului pană pe 4 ianuarie 2009.
Lungmetrajul animat "Wall-E", de Andrew Stanton, a primit titlul de cel mai bun film al anului 2008 din partea Asociaţiei Criticilor din Los Angeles
Gala de premiere va avea loc luna viitoare, pe 12 ianuarie. Alegerea filmului "Wall-E" de către Asociaţie este considerată de cineaşti o mare surpriză in sezonul care precedă premiile Oscar, deoarece criticii au preferat intotdeauna producţiile dramatice, care abordează subiecte legate de slăbiciunile umane şi in care joacă actori profesionişti, nu personaje de desene animate."4 luni, 3 săptămani, şi 2 zile" premiat de New York Film Critics OnlinePelicula "4 luni, 3 săptămani, şi 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu, a fost premiată la categoria "cel mai bun film străin" din 2008, de New York Film Critics Online. De cealaltă parte, lungmetrajul "Slumdog Millionaire" a fost premiat la categoriile "cel mai bun film", "cel mai bun regizor", "cel mai bun scenariu", "cea mai bună imagine" şi "cea mai bună coloană sonoră". Organizatorii l-au desemnat pe Sean Penn cel mai bun actor in rol principal, pentru "Milk", şi i-au acordat lui Sally Hawkins premiul pentru cea mai bună actriţă in rol principal, pentru "Happy-Go-Lucky.
"Expoziţia de fotografie "Un roman la Praga - august 1968", realizată de Dan Jipa, va fi vernisată, astăzi, la Institutul Cultural Roman din capitala Cehiei
Manifestarea, ce cuprinde 40 de lucrări inedite, expuse la 40 de ani de la Revoluţia pragheză din 1968, a fost prezentată la Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei, in perioada august - septembrie, cu titlul "Praga - 40". ICR Praga va expune aceste fotografii la sediul său, in perioada 16 decembrie 2008 - 30 ianuarie 2009. La vernisaj vor participa cercetătoarele-muzeograf Raluca Velicu şi Oana Ilie, care vor susţine şi o prelegere cu privire la modul in care Romania şi romanii au reacţionat vizavi de invazia Cehoslovaciei de către ţările Pactului de la Varşovia.
Amabilitatea oamenilor este direct proporţională cu nivelul de confort termic
Dacă pană acum se spunea că persoanele cu maini reci sunt generoase , specialiştii americani sunt de altă părere. Ei au demonstrat că amabilitatea este direct proporţională cu nivelul de confort termic. Cercetătorii de la Universitatea Yale au ajuns astfel la concluzia că zicala "oamenii cu maini reci au, de fapt, inima caldă" este un mit, după ce au testat-o pe un eşantion format din 94 de studenţi. In prima etapă a studiului, tinerilor li s-a cerut să ţină in mană o cană cu cafea fierbinte sau una cu gheaţă. Apoi experţii au analizat modul in care studenţii au fost percepuţi de cei din jurul lor, după o scurtă intalnire. Astfel, cei care au ţinut in mană o cană cu cafea fierbinte au fost percepuţi ca fiind mai generoşi şi altruişti decat cei care au avut in mană o cană cu cafea rece. Cercetătorii consideră că efectul are legătură cu amintirile din copilărie, cand căldura emoţională a părinţilor era asociată cu cea fizică, in momentele

Niciun comentariu: