sâmbătă, 16 august 2008

Aspectul productiei de carte romaneasca

Ma voi referi in continuare la productia de carte romaneasca, care si ea sufera de mania schimbarii cu orice pret, chiar daca aceasta schimbare nu este deloc in beneficiul editurii. Prima editura care si-a diluat in decursul anilor proiectul a fost Humanitas. Desi Gabriel Liiceanu - directorul editurii - deplingea la inceputul anilor '90 "incremenirea in proiect", cred ca totusi pastrarea unei linii editoriale, a unei marci grafice (de exceptie in anii '90) era de dorit. Colectia "Paradigme" a fost lansata cu citeva titluri de filosofie (Hegel, Sf. Augustin, Confucius, Nietzsche, Alexis de Tocqueville, Heidegger, etc.) si unul de istorie (Tacitus), volumele avind hard-cover si o supracoperta lacuita, legatura lor fiind de buna calitate. Din anul 2002 s-a trecut la lansarea volumelor colectiei doar in format brosat, fiind si foarte labile din punctul de vedere al legatoriei.
Colectia "Istoria ideilor", sub coordonarea lui Horia-Roman Patapievici, desi continea titluri de un real interes, si era cautata atit de specialisti, cit si de publicul cultivat, a disparut. Din pacate, un alt proiect esuat, si nu din ratiuni comerciale.Aceste carti au cote foarte bune in toate anticariatele din tara.
Alt proiect esuat, dureros pentru amatorii istoriei artelor si criticii de arta: "Biblioteca de arta" a editurii Meridiane; dar aici se pare ca ratiunile comerciale au stat la baza acestui faliment. O colectie de peste 600 de carti, aparute timp de aproape 40 de ani a disparut, pina in prezent nemaifiind reluata de nici o alta editura. Exista semne ca in primavara anului 2008, ar fi preluata de Humanitas.
Am mai aratat si in prima interventie: marile edituri occidentale si-au mentinut zeci de ani proiectele care si-au dovedit viabilitatea in primii doi-trei ani: colectia "Que sais-je?" de la Presses Universitaires de France dateaza de aproape 50 de ani si numara peste 4000 titluri; "Decouvertes" de la Gallimard a ajuns la numarul 600, si continua intr-un ritm aproape saptaminal (apropo, alt proiect esuat la noi: traducerea volumelor de la Gallimard in colectia "Enciclopedica" - doar 21 volume aparute).
Colectii intereditoriale abandonate: "Carti fundamentale ale culturii romane" si "A treia Europa"; de la Polirom a mai fost abandonata si "Constructia Europei", coeditare cu edituri din Franta, Germania, Italia si Marea Britanie.

Niciun comentariu: