sâmbătă, 16 august 2008

Universul (1884-1953)

Unul dintre cele mai citite cotidiane de informatie din Romania a fost "Universul' al carui prim numar a aparut la 20 august 1884, din initiativa jurnalistului italian Luigi Cazavillan. Luigi Cazavillan venise in Romania inca din anul 1877, in calitate de corespondent de razboi.
Rubricile permanente ale ziarului erau: "Din tara", "Din Capitala", "D'ale Coroanei"; acestea se aflau in paginile 2, 3 si 4 ale fiecarei editii. Pe prima pagina, un articole de actualitate si o gravura la mijlocul paginii.
Succesul ziarului "Universul" s-a datorat si faptului ca aparea dimineata, intr-o epoca cind toate celelalte cotidene apareau dupa-amiaza. In decurs de aproape 10 ani, ziarul a capatat infatisarea unui mare cotidian de informatie si atitudine, publicind pe linga obisnuitele articole sociale si politice, reprtaje, foiletoane, materiale de o mare atractivitate in epoca.
Cu timpul, "Universul" a editat o serie de suplimente, in care se detaseaza "Ilustratiunea Romana", "Universul literar", etc.
Director al ziarului "Universul" intre anii 1916-1943, Stelian Popescu a transformat acest ziar intr-unul dintre cele mai citite ziare din perioada interbelica. Ziarist de dreapta, a imprimat aceasta conduita si ziarului, ceea ce i-a atras numeroase adversitati, mai ales din partea ziarelor social-democrate sau socialiste, de tipul ziarului "Adevarul". A criticat guvernarile din epoca, intrind si in conflict cu regele Carol al II-lea; dar l-a sustinut neconditionat - la inceputul anilor '40 pe maresalul Antonescu.
Ziarul a continuat sa apara si in primii ani ai regimului comunist -ultimul numar a aparut in 1953, dupa moartea lui Stalin - datorita imensului pestigiu al brandului. In perioada cominista insa (1948-1953), ziarul a fost condus de un "comitet de directie"

Niciun comentariu: