marți, 28 octombrie 2008

Stiri culturale - 28 octombrie 2008


Stiri culturale - interne:
Spectacolul "Pescăruşul impăiat" semnat de dramaturgul Matei Vişniec va avea premiera radiofonică, pe 31 octombrie, la Radio Romania Cultural
Textul lui Matei Vişniec - cel mai jucat dramaturg roman după 1989 - aduce in prim-plan celebrul triunghi amoros cehovian din comedia "Pescăruşul", Nina Zarecinaia, Treplev şi Trigorin. Publicată sub titlul "Nina" sau "Despre fragilitatea pescăruşilor impăiaţi", această nouă piesă a dramaturgului supune atenţiei intalnirea, după 15 ani, a celor trei personaje cehoviene. Pentru spectacolul radiofonic realizat după acest text şi prezentat cu titlul "Pescăruşul impăiat", regizorul Gavriil Pinte a oferit cele trei partituri dramatice actorilor Manuela Ciucur (Nina Zarecinaia), Mihai Constantin (Treplev) şi Mihai Dinvale (Trigorin).
Trupa Şuie Paparude va canta in deschiderea concertului formaţiei de muzică electronică autohtonă Underworld
Evenimentul va avea loc la Romaero, pe 7 noiembrie. Ora de incepere a concertului va fi 21,00, iar accesul publicului se va face incepand cu ora 19,00. Biletele pot fi achiziţionate prin intermediul site-urilor www.ticketpoint.ro şi www.bilete.ro şi in reţeaua magazinelor Diverta din Bucureşti şi din intreaga ţară. Şuie Paparude este o formaţie de muzică electronică cu tradiţie. Membrii trupei au fost printre pionierii genului in Romania. Trupa are in palmares numeroase concerte in ţară şi străinătate. In 2001, cei doi componenţi includ piesa "Ajutor" pe coloana sonoră a filmului "Inhabited", produs la Hollywood.
Festivalul 'Studenţiada', organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din Romania, in Bucureşti şi alte 10 oraşe universitare din ţară, a inceput ieri
In capitală festivalul vine in intampinarea studenţilor cu cele mai diverse propuneri, de la concertul Phoenix, pană la bungee jumping, de la traininguri, pană la petreceri cu taur la proţap. Festivalul oferă tinerilor acces gratuit la teatre, muzee, operă, cinema, Biletele gratuite pot fi rezervate pe site-ul www.studentiada.ro şi pot fi ridicate de la sediul Uniunii Naţionale a Studenţilor din Romania, prezentand copii după carnetul de student şi după buletin.
Documentarul "Bar de zi şi alte povestiri", realizat de Corina Radu, va fi proiectat pe 30 octombrie, de la ora 19, la Institutul Cultural Roman, in programul "Seară de film la ICR.
Documentarul prezintă poveştile de viaţă ale clienţilor unui bar de zi din Sibiu, oameni obişnuiţi care au fost urmăriţi de regizoare in spaţiile lor private şi ale căror intamplări şi poveşti se intersectează in localul din oraşul de pe Cibin. "Personajele documentarului de 57 de minute sunt oameni obişnuiţi, cu poveşti uneori tragice. Urmăriţi in spaţiile lor private, ei vădesc o umanitate şi o forţă surprinzătoare. Intrarea in barul de zi devine un portal către o reflecţie asupra naturii omeneşti şi a destinului individual" - se arată intr-un comunicat al ICR. "Bar de zi şi alte povestiri" va fi proiectat la ICR in prezenţa autoarei şi a criticul de film Mihai Fulger.
Implinirea a 70 de ani de la inaugurarea Ansamblului Monumental 'Calea Eroilor', realizat de marele sculptor gorjean Constantin Brancuşi, a fost marcată, ieri, de Primăria municipiului Targu-Jiu printr-un simpozion naţional
Realizat de Constantin Brancuşi in perioada 1937-1938, Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor' este apreciat de specialişti drept un unicat al artei plastice contemporane. Inaugurat la 27 octombrie 1938, ansamblul se compune din 'Masa Tăcerii', 'Aleea Scaunelor', 'Poarta Sărutului' - opere in piatră, şi 'Coloana Fără Sfarşit', din fontă alămită. Primele trei opere au fost amplasate in Grădina Publică a oraşului Targu-Jiu iar ultima, intr-un alt parc, cu alei proiectate sub indrumarea sculptorului. In ansamblu a fost menţinută şi Biserica 'Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel', pe care localnicii au numit-o 'Biserica Eroilor'. In anul 1992, Ansamblul Monumental 'Calea Eroilor' din Targu-Jiu a fost declarat bun de utilitate publică, de interes naţional, iar anul trecut inscris oficial pe Lista Patrimoniului European.
Un colocviu internaţional de psihanaliză cu tema 'Ura şi violenţa' se va desfăşura, in perioada 30 octombrie -1 noiembrie , la Palatul Cotroceni
Colocviul 'Provocările psihanalizei in secolul XXI: a gandi ura şi violenţa' reuneşte printre cei 70 de participanţi nume importante in psihanaliza internaţională şi romanească, dar şi apreciaţi oameni de litere şi filosofi. Pe parcursul celor trei zile de desfăşurare, participanţii la colocviul vor dezbate teme care vor acoperi trei mari direcţii: 'Ura de sine', 'Ura faţă de celălalt' şi 'Ura in cultură'.
Sambătă incepe Festivalul Naţional de Teatru la Bucureşti
Festivalul Naţional de Teatru, eveniment aflat la cea de-a XVIII-a ediţie, se va desfăşura la Bucureşti, in perioada 1-10 noiembrie, deschizandu-se, in Sala Mare a Teatrului Naţional 'I.L. Caragiale' din Bucureşti, cu spectacolul 'Sunetul tăcerii/The Sound of Silence', in regia lui Alvis Hermanis, pe muzică de Simon and Garfunkel. Printre noutăţile ediţiei din acest an a evenimentului, se numără editarea de către UNITER a unei reviste dedicate teatrului - 'Scena.ro', realizarea unui site cu informaţii complete despre eveniment -www.fnt.ro, precum şi posibilitatea spectatorilor de a achiziţiona biletele in sistem online. Un alt proiect care se vrea a fi pus in aplicare este realizarea unei expoziţii itinerante despre istoria teatrului romanesc, coordonată de Maria Drăghici. Totodată, FNT -ul va aduce la Bucureşti şi o serie de intalniri cu regizori importanţi, din ţară sau din străinătate, dar şi lansări de carte.
Angajaţii Filarmonicii 'George Enescu' din Bucureşti sunt nemulţumiţi de salarii
Filarmonica 'George Enescu' lansează un apel la sprijin şi solidaritate, pentru susţinerea cauzei personalului de specialitate artistică al instituţiei, care işi continuă protestul faţă de modul in care este tratată problema salarizării. Semnatarii unui comunicat, remis, ieri, presei, au explicat faptul că, datorită unor ambiguităţi legislative, celor aproximativ 180 de salariaţi de specialitate artistică din cadrul Filarmonicii 'George Enescu' le-au fost reduse indemnizaţiile cu 55% din salariul brut, respectiv, 35 % din salariul net. Primele măsuri luate de reprezentanţii sindicatelor şi salariaţilor din cadrul Filarmonicii 'George Enescu' din Bucureşti au fost acţiuni de exprimare simbolică a protestului in cadrul concertelor din 16-17 octombrie şi 23-24 octombrie', se arată in comunicat. Semnatarii acestuia afirmă, de asemenea, că 'ansambluri de anvergura Filarmonicii 'George Enescu' se bucură peste tot in lume de un regim preferenţial, reflectat printr-o salarizare deosebită, recunoscandu-se, in acest fel, statutul lor de elită', preciza Cristian Mandeal, directorul general al Filarmonicii.
Compozitorii işi pot inscrie, incepand cu 15 noiembrie, piesele pentru selecţia naţională a concursului Eurovision 2009
Potrivit reprezentanţilor televiziunii publice, perioada de inscrieri se va incheia pe 15 decembrie, timp in care compozitorii trebuie să trimită la TVR piesele in format audio. Materialul audio trebuie să fie insoţit de o serie de alte documente şi declaraţii, postate pe site-ul www.tvr.ro/eurovision, printre care se numără cele referitoare la needitarea melodiilor sau la nedifuzarea acestora, inainte de 1 octombrie 2008, pe posturile de radio sau televiziune 2008, sau că sunt creaţii originale. In plus, autorii trebuie să prezinte acordul scris al interpretului de a participa la selecţia naţională Eurovision 2009 şi să autorizeze difuzarea pieselor pe posturile Societăţii Romane de Televiziune, fără plata unei remuneraţii. Pe 22 şi 23 decembrie se va desfăşura preselecţia in urma căreia vor fi alese 24 de piese care vor participa, pe 27 şi 29 ianuarie 2009 in cele două semifinale ale concursului. Marea finală naţională in care va fi desemnată piesa care va reprezenta
Romania la concursul internaţional de muzică Eurovision 2009 se va ţine pe 31 ianuarie.
Orchestra Forţelor Aeriene Americane din Europa concertează in Romania
La invitaţia Centrului Cultural American, Orchestra Forţelor Aeriene Americane din Europa se va afla in oraşele Braşov, Galaţi, Brăila, Bacău şi Bucureşti, informează Ambasada Statelor Unite ale Americii. Manifestarea urmează să se desfăşoare in perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Concertele vor include piese celebre din musicall-uri americane, muzică de dans irlandeză, muzică dance, piese favorite compuse de Glenn Miller, George Gershwin şi Duke Ellington, dansuri tradiţionale armeneşti, muzică de fanfară, precum şi alte compoziţii. Concertele vor avea loc la Braşov, pe 31 octombrie, la Cercul Militar Braşov, la Galaţi, 1 noiembrie, la Brăila, 2 noiembrie, la Bacău, 3 noiembrie şi la Bucureşti, 5 noiembrie.
Zilele Culturii Spaniole au debutat ieri la Bucureşti la Biblioteca Metropolitană - Filiala Ion Creangă
Evenimentul a fost deschis cu vernisajul unei expoziţii de desene realizate de elevi, intitulată 'Ritmuri spaniole'. Manifestările dedicate Zilelor Culturii Spaniole au fost inaugurate de ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Juan Pablo Garcia Bardoy, alături de ataşatul cultural Maria Mendez de Valdivia şi de directorul Institutului Cervantes, Juaquin Garrigos. Zilele Culturii Spaniole se desfăşoară pană pe 31 octombrie. Acest eveniment se inscrie in Proiectul Diversitate Culturală, parte a Programului Uniunii Europene 2008 - Anul European al Dialogului Intercultural. La Biblioteca Metropolitană - Filiala Ion Creangă vor fi proiectate filme artistice, puse la dispoziţie de Institutul Cervantes, dintre care nu va lipsi 'El Ingenioso Hidalgo Don Quijote De La Mancha'. Principalul scop al manifestărilor ocazionate de Zilele Culturii Spaniole este promovarea dialogului intercultural.
"Improvisneyland", un eveniment in cadrul căruia şapte actori profesionişti vor improviza poveşti sugerate de public, va avea loc astăzi, la Club Fabrica
Andreea Samson, Rozana Radu, Monica Anastase, Radu Ciobănaşu, Mădălin Mandin, Pavel Barsan şi Axel Moustache işi vor folosi spontaneitatea, sclipirea de moment şi imaginaţia pentru a oferi un spectacol interactiv. Publicul, asemenea unui regizor, va propune titlul unei poveşti, tema sau cuvintele-cheie, iar actorii vor executa, fără să aibă nevoie de repetiţii, lăsandu-se purtaţi doar de inspiraţie şi ajutaţi de sunetul sugestiv al pianului lui Marian Hancu sau Vlad Pasencu. "Povestea celor patru", "Filme traduse simultan", "Musical", "Invitatul special", "Discurs cu maini", "Zapping", "Maşina de scris" sau "Dedicaţie muzicală pentru un spectator" sunt doar cateva dintre poveştile care vor fi interpretate de actori.
Artiştii plastici Draga Irina Popa şi Lucian Dedita semnează expoziţia "Chipuri din Romania"
Aceasta va fi prezentată incepand de astăzi şi pană pe 25 noiembrie la Accademia di Romania, reprezentanţa Institutului Cultural Roman la Roma. Expoziţia "Chipuri din Romania" reuneşte operele celor doi artişti, invitaţi să reprezinte două aspecte diferite, dar complementare, ale scenei artistice contemporane din ţara noastră. Curatorul manifestării este criticul de artă Ludovico Pratesi.
Premieră radiofonică la RRC
Spectacolul radiofonic de teatru-document 'Un om nevinovat', al cărui scenariu este semnat de Lăcrămioara Stoenescu, va fi prezentat, astăzi, in premieră la Radio Romania Cultural, RRC. Spectacolul, care va incepe la ora 19,00, aduce in prim plan vocile unor actori cunoscuţi: Maia Morgenstern, Manuela Ciucur, Adrian Păduraru, Eugenia Bosanceanu, Nicolae Călugăriţa, Rudy Rosenfeld, Mircea Constantinescu, Dorin Andone şi Orodel Olaru. “Un om nevinovat” este o producţie a teatrului naţional radiofonic, realizată in seria 'Biografii, memorii'.
Stiri culturale - externe:
Oameni de ştiinţă britanici au dezvoltat in laborator roşii purpurii in dorinţa de a promova... o nutriţie mai sănătoasă
Roşiile, notează site-ul Independent Online, au fost modificate genetic pentru a include două gene prelevate de la floarea Gura Leului (Antirrhinum majus), astfel incat acestea să producă un compus numit antocianină - pigmentul purpuriu găsit in fructe precum murele. Studii precedente au arătat că antocianinele oferă protecţie impotriva cancerului, a bolilor cardiovasculare şi a afecţiunilor degenerative, fiind de asemenea capabile să ajute la combaterea inflamaţiilor, a obezităţii şi a diabetului. Cercetătoarea Cathie Martin, de la Centrul John Innes, un institut de biotehnologie din Norwich, estul Angliei, a declarat că scopul creşterii roşiilor purpurii a fost acela de a promova dietele sănătoase şi de a-i incuraja pe oameni să consume mai multe porţii de fructe şi legume.
Festival de Film Romanesc de la Viena
Filme de lung şi scurt metraj semnate de regizori precum Nae Caranfil, Cristian Mungiu, Radu Gabrea sau Marian Crişan vor fi proiectate, in perioada 5 - 9 noiembrie, la cinematograful Urania din capitala Austriei, in cadrul celui de-al doilea Festival de Film Romanesc de la Viena. Potrivit site-ului oficial al Institutului Cultural Roman, in completarea proiecţiilor de film, programul festivalului va cuprinde, in fiecare seară, discuţii cu actorii şi regizorii invitaţi, moderate de criticul de film Alex Leo Şerban. Festivalul de Film Romanesc de la Viena este organizat de ICR Viena impreună cu cinematograful Urania, cu sprijinul Societăţii Austriaco-Romane şi a Centrului Naţional al Cinematografiei.
Muzica tinerilor compozitori romani va răsuna pe 3 noiembrie in capitala suedeză Stockholm, informează Institutul Cultural Roman
Primul concert din această serie a avut loc in luna octombrie, in cadrul festivalului Geiger de la Göteborg. La Stockholm, cvartetul suedez Peärls before swine va interpreta un repertoriu de muzică contemporană din care fac parte lucrări noi ale tinerilor compozitori romani Adrian Borza, Cristian Bence-Muk, Liviu Marinescu, Cristian Marina şi Diana Rotaru. Programul va fi completat cu cateva piese suedeze, printre care şi lucrarea in primă audiţie 'Soirée de Noel' a reputatului compozitor Pär Lindgren. Concertul va fi precedat de o discuţie pe marginea muzicii contemporane romaneşti.
O producţie de Tudor Giurgiu premiată la Festivalul Internaţional de Film de la Roma
Proiectul de lung metraj 'Trixy', care urmează să fie regizat de Tudor Giurgiu, a fost premiat cu Menţiunea Specială a Juriului secţiunii 'La Fabbrica dei Progetti - New Cinema Network', din cadrul celei de-a treia ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Roma, care se desfăşoară pană pe 31 octombrie. 'Trixy' este un film inspirat din viaţa şi cariera unuia dintre dansatorii cei mai importanţi ai Romaniei, Trixy Checais, iar dezvoltarea proiectului va fi realizată cu sprijinul şi contribuţia lui Răzvan Mazilu şi a Ginei Şerbănescu, cei care au iniţiat, in 2007, la Centrul Naţional al Dansului prima prezentare a carierei lui Trixy Checais in cadrul proiectului 'Sertar'. In secţiunea 'Fabrica dei Progetti' a Festivalului de Film la Roma au fost selectate 12 proiecte europene de film aflate in faza incipientă de dezvoltare, cu scopul de a fi prezentate producătorilor, distribuitorilor şi reprezentanţilor posturilor TV prezente la Roma, in vederea unor posibile coproducţii sau cofinanţări ulterioare.
Filmul 'Intalniri incrucişate', a cărui regie este semnată de Anca Damian, a fost invitat la Festivalul de Film de la Cottbus (Germania), ce se va desfăşura in perioada 11-16 noiembrie
Filmul reprezintă pentru Anca Damian debutul său in lungmetraj şi cuprinde trei poveşti diferite, care se desfăşoară pe parcursul a două zile. Destinele personajelor se intersectează şi se influenţează reciproc. Cele trei poveşti nu sunt unite doar de personaje, ci şi de recitirea aceloraşi teme in registre diferite. In Romania, filmul va fi lansat pe marile ecrane de Transilvania Film, incepand cu data de 12 decembrie.
Institutul Cultural Roman anunţă participarea, pentru al treilea an, la 'Language Show'
Acesta este cel mai mare eveniment din Marea Britanie pentru studenţi, profesori, lingvişti şi cei pasionaţi de limbi străine, care va avea loc la Olympia Hall, din Londra, in perioada 31 octombrie-2 noiembrie. ICR se alătură astfel celor 160 de expozanţi incluzand ambasade şi ministere, institute şi asociaţii culturale, edituri, şcoli de limbi străine, mass-media, organizaţii de turism, traducători şi interpreţi. La targul care va cuprinde 80 de prezentări interactive, seminarii şi prelegeri susţinute in 20 de limbi diferite, prezenţa romanească include: organizarea unui stand multimedia cu afişe, pliante, cărţi, CD-uri cu muzică şi dicţionare şi un seminar interactiv care propune un tur virtual al Romaniei şi al culturii sale etnografice, cu tema 'O poveste de dragoste romanească'.
Expoziţie de pictură contemporană romanească, in capitala Franţei
Ambasada Romaniei la Paris va găzdui, pe 30 octombrie, vernisajul unei expoziţii retrospective de pictură contemporană romanească, ocazie cu care va fi lansat şi un album de artă ce ilustrează pictura romanească din ultimele două decenii. Manifestarea, organizată de către Fundaţia Taylor şi Asociaţia 'Soleil de l'Est', cuprinde lucrări aparţinand a 43 de pictori romani. Evenimentul, ce va fi deschis de către ambasadorul Teodor Baconschi, se desfăşoară sub inaltul patronaj al Ambasadei Romaniei in Franţa şi al Institutului Cultural Roman din Paris.
Scurtmetrajul romanesc premiat la Uppsala
Scurtmetrajul 'Interior. Scară de bloc' de Ciprian Alexandrescu a caştigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului internaţional de scurtmetraj de la Uppsala (Suedia), ce a avut loc in perioada 20 - 26 octombrie. Scurtmetrajul romanesc a concurat cu peste 300 de producţii de scurtmetraj din intreaga lume. Este pentru a doua oară consecutiv cand un film romanesc este premiat la Festivalul Internaţional de Scurtmetraj de la Uppsala, premiul cel mare al festivalului, Uppsala Grand Prix, fiind caştigat, anul trecut, de 'Lampa cu căciulă' in regia lui Radu Jude. Noul val cinematografic romanesc a avut parte la Uppsala şi de două programe speciale ce au cuprins proiecţii ale celor mai bune scurtmetraje romaneşti din ultima perioadă.
Ipostaza ale identitatii romanesti la Praga
Simpozionul Internaţional de Studii Romaneşti din Cehia, aflat anul acesta la cea de-a treia ediţie, se va desfăşura in perioada 30-31 octombrie la Praga, sub titlul 'Ipostaze ale identităţii romaneşti'. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Roman din Praga, Secţia de Romanistică a Facultăţii de Litere (Universitatea Carolină), Institutul pentru Literatură Universală (Academia Slovacă de Ştiinţe), Asociaţia Cehia-Romania şi Institutul Cultural din Varşovia. La Simpozion participă profesorii Sorin Alexandrescu şi Lucian Boia, alături de alţi 20 de romanişti şi cercetători lingvişti din Cehia, Slovacia, Polonia, Italia, Austria, Ungaria, Republica Moldova şi Romania.
"Gran Torino", cel mai recent film in care va apărea Clint Eastwood, va fi lansat in cinematografe pe 17 decembrie
Producătorii speră că pelicula va atrage atenţia criticilor de specialitate şi va fi nominalizată la premiile Oscar. Clint Eastwood, care este şi regizorul filmului, joacă rolul unui veteran al războiului din Coreea care vede cu ochi răi cum cartierul in care locuieşte este tot mai afectat de acţiunile violente ale unor bande de imigranţi. Titlul lungmetrajului face aluzie la modelul automobilului personajului interpretat de Eastwood, un Ford Gran Torino 1973. Filmul va concura pentru un loc fruntaş in box office cu alte două pelicule, "Seven Pounds" cu Will Smith şi "Yes Man" cu Jim Carrey, care vor fi lansate pe 19 decembrie.
Horia-Roman Patapievici, preşedintele Institutului Cultural Roman, va participa la colocviul internaţional "Andrei Scrima şi limbajul teologic contemporan"
Evenimentul va avea loc maine şi joi, la Roma, şi este organizat de filiala ICR din capitala Italiei, Accademia di Romania. Horia-Roman Patapievici va participa la lucrările colocviului alături de reprezentanţi ai Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Europa Occidentală şi Meridională, precum şi ai Consiliului Pontifical pentru Cultură, de Bogdan Tătaru-Cazaban, consilier de stat pentru Cultură şi Culte in Administraţia Prezidenţială, şi de mai mulţi specialişti in teologie sau limbaj, printre care Vlad Alexandrescu, Anca Manolescu, Anca Vasiliu, Michel Dousse şi Claude Geffré

Niciun comentariu: