vineri, 31 octombrie 2008

Stiri culturale - 31 octombrie 2008

Stiri culturale - interne:
La Bucureşti debutează maine Festivalul Naţional de Teatru

Evenimentul va avea loc pană pe 10 noiembrie. Manifestarea, ajunsă la cea de-a XVIII-a ediţie, reuneşte personalităţi ale lumii teatrale naţionale şi internaţionale, directori de festivaluri, producători şi directori de companii teatrale. Ediţia 2008 a manifestării va include nouă secţiuni: Romanian Showcase, New Entry, Spectacole invitate din străinătate, Workshop-uri, Conferinţele şi intalnirile FNT, Romanian Dance Showcase, Targul de spectacole, Evenimente găzduite de FNT şi Expoziţii. Printre noutăţile ediţiei 2008 se numără şi editarea unei reviste a Festivalului Naţional de Teatru, intitulată Scena.ro, organizarea de workshop-uri pentru profesioniştii artei spectacolului, lansarea proiectului "Piaţa de teatru" şi relansarea site-ului fnt.ro.
Cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo va debuta maine la Bucureşti

Evenimentul va ajunge apoi, intre 13 şi 14 noiembrie, la Cluj-Napoca şi Timişoara. Violonistul roman Răzvan Popovici va reveni, cu această ocazie, la Bucureşti, impreună cu alţi muzicieni de talie internaţională, pentru a susţine o serie de concerte. Festivalul SoNoRo este un omagiu adus muzicii de cameră, urmand ca ediţia din acest an să propună un program divers şi inedit. In Bucureşti, recitalurile se vor desfăşura atat in săli consacrate - Ateneul Roman, Muzeul Naţional "George Enescu", Palatul Cotroceni, Muzeul Naţional de Artă al Romaniei -, cat şi in spaţii inedite, precum Palatul Bragadiru sau Catedrala Sfantul Iosif.
Johann Strauss Ensemble revine in Romania

Orchestra va susţine un turneu cu spectacolul "Vienna Magic" intre 8 şi 21 decembrie. Acesta va debuta la Sala Palatului din Capitală, pe 8 decembrie, şi va continua la Arad, Timişoara, Oradea, Cluj, Sibiu, Targu Mureş, Iaşi şi Braşov. Evenimentul se va desfăşura sub inaltul patronaj al ambasadorului Austriei la Bucureşti, Martin Eichtinger. In cadrul spectacolelor ce urmează să le susţină, Johan Strauss Ensemble va interpreta lucrări compuse de Franz Lehár, Karl Komzak, Julius Fucik, precum şi celebrele teme de Crăciun ale lui Johann Sebastian Bach. Invitaţi speciali in spectacolul de la Bucureşti vor fi soprana Romana Beutel şi baritonul Michael Havlicek. Prim-solistul şi dirijorul acestui concert este Russell McGregor.
Almanahul "Radio Romania 80: 1928 - 2008" va fi lansat astăzi

Evenimentul va avea loc la Centrul de Presă al Societăţii Romane de Radiodifuziune . Evenimentul are loc in cadrul campaniei aniversare a Radioului Public. Cei 80 de ani de radiofonie sunt cuprinşi in cele 187 de pagini alb-negru ale almanahului, care vorbesc despre tot ceea ce inseamnă Radioul Public in Romania, de la primele emisiuni şi personalităţi marcante, pană la emisia pe internet. In paginile almanahului se regăsesc interviuri şi ganduri ale celor care au contribuit la evoluţia şi notorietatea radioului, articole din ziare, fotografii inedite din Arhiva de aur a SRR, copiile foto ale scenariilor primelor emisiuni şi alte informaţii legate de istoria postului public de radio.Evenimentul va fi urmat de festivitatea decernării Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti, incepand cu ora 13.30, la Centrul de Presă al Societăţii Romane de Radiodifuziune.
Kids Radio va fi lansat maine

Postul de radio pentru copii Kids Radio va fi lansat maine de Societatea Romană de Radiodifuziune. Investiţia in noul radio online al Radio Romania este de aproximativ 62.000 de lei. Postul Kids Radio va incepe să emită pe 1 noiembrie, online, la adresa kidsradio.ro. Postul are ca public ţintă copiii cu varsta cuprinsă intre 3 şi 14 ani. Kids Radio va incepe să emită in ziua in care Radio Romania aniversează 80 de ani.
Stelian Tănase lansează duminică noul său roman, "Maestro", la Sala de Conferinţe a Prefecturii din Sibiu

Volumul, subintitulat "O melodramă", apărut in colecţia "Fiction Ltd" a editurii Polirom, vorbeşte despre o Romanie in tranziţie, in care viaţa este un spectacol grotesc, trist şi ironic, buf şi serios. Scriitorul abordează faptele intr-o manieră hiperrealistă şi absurdă, cu un stil brutal, adesea cinic, fără iluzii asupra personajelor sale şi a lumii despre care scrie. Stelian Tănase s-a născut in 1952 şi este politolog, scriitor, istoric şi publicist. A absolvit Facultatea de Filosofie din cadrul Universităţii din Bucureşti. Este laureat al numeroase premii literare şi de televiziune. A debutat ca romancier in 1982, cu "Luxul melancoliei".
Scurtmetrajele romaneşti proiectate la Eurocinema Tinerimea Romană

Scurtmetrajele romaneşti 'Dimineaţa' şi 'Lampa cu căciulă', regizate de Radu Jude, precum şi 'Networking friday' de Melissa de Raaf şi Răzvan Rădulescu vor fi proiectate, maine şi duminică, la Eurocinema Tinerimea Romană. Pelicula 'Dimineaţa' ii are in distribuţie pe Oana Ioachim, Andi Vasluianu, Gabriel Spahiu, Irina Săulescu şi Sorin Codi şi a fost premiată la Festivalul Internaţional de Film de la Vukovar şi la Festivalul CineMAiubit in 2007. 'Lampa cu căciulă', regizat tot de Radu Jude, avandu-i in distribuţie pe Marian Bratu, Gabriel Spahiu, Natalia Călin şi Alexandru Georgescu, a fost premiat la festivaluri naţionale şi internaţionale, precum DaKino, TIFF, sau Festivalul de Film de la Cotbus. 'Networking friday' este un scurtmetraj care porneşte de la ideea că in epoca modernă relaţia dintre bărbaţi şi femei s-a schimbat. Pelicula ii are in distribuţie pe actorii Mircea Drimbăreanu, Adina Lucaciu şi Petre Pletosu.
Spectacole regizate de Kama Ginkas la FNT

Regizorul rus de origine lituaniană Kama Ginkas va prezenta la Bucureşti spectacolele "Călugărul negru" de Cehov şi "Un poem ridicol" după Dostoievski. Reprezentaţiile vor avea loc in cadrul ediţiei de anul acesta a Festivalului Naţional de Teatru care va debuta maine. Cele două piese semnate de Kama Ginkas la Teatrul "Noua Generaţie" din Moscova vor fi prezentate in secţiunea Spectacole invitate din străinătate/ International Voices. In plus, regizorul va susţine, pe 6 noiembrie, la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, o conferinţă cu tema "Teatrul provocator".
In capitală se desfăşoară, astăzi şi maine, conferinţa "Literaturile naţionale in epoca globalizării. Problema canonului"

La manifestare participă peste 80 de profesori de la universităţi din ţară şi din străinătate. Deschiderea oficială a avut loc in această dimineaţă, in Aula Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I". Lucrările conferinţei se desfăşoară la Facultatea de Litere, iar la inchiderea conferinţei, maine, la ora 19.00, este invitat scriitorul Mircea Cărtărescu. Conferinţa ii are ca invitaţi speciali pe doi dintre cei mai renumiţi specialişti in literatură, David Damrosch, de la Columbia University, New York, şi Theo D'Haen, de la Leuven Universiteit, Belgia.
Cantăreaţa Margareta Paslaru lansează, maine, albumul 'Bucuria de a canta'

Materialul discografic este dedicat marelui dirijor Sile Dinicu, sub bagheta căruia ea a inregistrat sute de piese in radio şi televiziune, cat şi muzica filmelor in care a jucat. Albumul, lansat cu ocazia implinirii a opt decenii de existenţă a Radio Romania, conţine inregistrări care apar pentru prima oară pe un CD - 'Melodiile dragostei', 'Seri la malul mării', 'Scrisoare de dor', 'Ţigara', 'DA!', 'Sentimente', precum şi compoziţii proprii. Dintre cele 24 de melodii nu vor lipsi nici şlagărele 'Veronica', 'Lasă-mi toamnă pomii verzi', 'Cum e oare?', 'Trandafirii tăi', melodii incluse in 'retrospectiva succeselor' ce reuneşte alte 22 de piese. Artista va ceda drepturile de autor şi de interpret, in semn de apreciere, instrumentiştilor pensionari, foşti membri ai Orchestrei de Estradă Radio. Lansarea şi sesiunea de autografe vor avea loc maine, la ora 13,00, in holul sălii de concerte Radio.
Renumitul violonist Nigel Kennedy va concerta pe 24 noiembrie la Bucureşti

Evenimentul are loc sub egida Masters of Jazz, manifestare care, in perioada 23 - 26 octombrie, a adus pe scena Sălii Palatului nume grele ale muzicii jazz, precum Dianne Reeves, Chick Corea sau John McLaughlin. Biletele s-au pus in vanzare in reţeaua magazinelor Diverta şi online pe ticketpoint.ro, preţul lor fiind cuprins intre 50 şi 300 de lei. Nigel Kennedy este cel mai bun cantăreţ la violă şi vioară al timpurilor noastre. Un copil-minune care a studiat cu Yehudi Menuhin, Nigel Kennedy a jucat un rol important in popularizarea muzicii clasice. Pe langă colaborarea cu Paul McCartney şi Talk Talk, el are şi un album de rock progresiv alături de Dave Heath.
Cea de-a patruzecea ediţie a Festivalului Naţional de Poezie "Nicolae Labiş" debutează astăzi la Suceava şi Mălini

La manifestare participă 46 de creatori literari din Romania şi Republica Moldova. Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc la Colegiul Tehnic "Petru Muşat" din Suceava, unde va fi prezentat filmul "Moartea Căprioarei", realizat de Grigore Ilisei de la TVR Iaşi, apoi vor fi lansate cărţile "Caducelul lui Mercur", avand-o ca autoare pe Viorica Petrovici şi "Cunoaştere şi autenticitate", care poartă semnătura Dianei Vrabie. Cel mai longeviv concurs literar din ţară, Festivalul naţional de poezie Nicolae Labiş, işi propune să descopere, să sprijine şi să promoveze noi şi autentice talente in randul tinerilor autori de poezie de pretutindeni.
Prima ediţie a Festivalului Artelor Bucureşti, va debuta duminică

Manifestarea va reuni nume mari ale culturii romaneşti, precum Radu Beligan, Florin Piersic sau Tudor Gheorghe. Artiştii vor fi văzuţi in spectacole inedite, premiere ale scenei romaneşti. Festivalul se va deschide, la Sala Palatului, cand pianistul Dan Grigore, acompaniat de Orchestra Radio, va susţine un recital extraordinar sub bagheta dirijorului Misha Katz. Luni, Tudor Gheorghe va canta in spectacolul 'Taina cuvintelor', prezentat in premieră. In plus, artistul va mai fi prezent la festival, pe 6 noiembrie, şi cu o altă premieră, musicalul 'Omul din La Mancha', in regia lui Cezar Ghioca. Pe 7 noiembrie, Florin Piersic va juca in spectacolul 'Peer Gynt', realizat după opera literară omonimă a lui Henrik Ibsen.
Muzicienii cubanezi The Havana Lounge revin pentru a treia oară in Romania

Ei vor susţine, anul viitor, două concerte, unul la Timişoara pe 5 februarie, pe scena Sălii Olimpia, şi celălalt la Bucureşti, pe 7 februarie, la Sala Palatului. Cele două spectacole Live From Buena Vista - The Havana Lounge fac parte din seria de evenimente World Music Masters şi ii vor avea drept capete de afiş pe Julio Alberto Fernandez şi pe Teresa Garcia Caturla. Biletele pentru ambele spectacole vor fi puse in vanzare incepand de astăzi, la diferite categorii de preţ, in funcţie de poziţia in sală: intre 60 şi 140 de lei pentru Bucureşti şi 50 şi 200 de lei pentru Timişoara. Tichetele vor putea fi achiziţionate atat din reţeaua magazinelor Diverta, cat şi online, de pe myticket.ro.
'Sunetul tăcerii' deschide FNT

Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru se va deschide maine cu spectacolul 'Sunetul tăcerii/The Sound of Silence', in regia lui Alvis Hermanis. 'Sunetul tăcerii' este un 'spectacol luminos compus din muzică şi stări, nu din cuvinte', ce va fi prezentat publicului bucureştean, in Sala Mare a Teatrului Naţional 'I.L. Caragiale'. Muzica poartă amprenta unuia dintre cele mai de succes grupuri muzicale din anii '60, Simon & Garfunkel, alcătuit din artiştii Paul Simon şi Art Garfunkel şi despre care Alvis Hermanis consideră că reprezentau 'utopia absolută, sentimentele romantice ale anilor '60'. In iunie 2008, 'Sunetul tăcerii' a prezentat la Festivalul de la Napoli, iar in august la Festivalul de Teatru de la Helsinki.
"Carte străină veche in patrimoniul Arhivelor Naţionale"

Arhivele Naţionale ale Romaniei vernisează astăzi, de la ora 11.30, expoziţia "Carte străină veche in patrimoniul Arhivelor Naţionale". Manifestarea va cuprinde cele mai vechi volume aflate in gestiunea instituţiei, datand din secolul al XV-lea, expuse pentru prima dată. Printre participanţii la vernisaj, se numără specialişti precum Antal Lukacs, de la Facultatea de Istorie, Universitatea Bucureşti, Ovidiu Cristea, de la Institutul de Istorie "Nicolae Iorga", Bucureşti, Costin Feneşan, de la Direcţia Arhive Naţionale Istorice Centrale a ANR. Expoziţia, vernisată chiar de Ziua arhivelor, sărbătorită pe 31 octombrie, va rămane deschisă publicului pană pe 28 noiembrie.
Vanessa Mae şi-a anulat concertul

Concertul pe care violonista Vanessa Mae urma să-l susţină la Sala Palatului din Bucureşti, pe 30 noiembrie, a fost anulat. Decizia a fost luată din cauza unor probleme tehnice. Potrivit organizatorilor, există şanse ca spectacolul să fie reprogramat anul viitor. Cei care şi-au achiziţionat bilete vor primi inapoi contravaloarea acestora. Vanessa-Mae Vanakorn Nicholson, este o cantăreaţă britanică născută la Singapore, recunoscută pentru interpretarea sa la vioară. Stilul său muzical poate fi descris drept "violin techno-acoustic fusion", multe dintre albumele sale promovand, de asemenea, şi stilul techno.
"Pärlor för svin goes Romania" la Stockholm

La Stockholm, luni, 3 noiembrie, se va desfăşura a doua etapă suedeză a proiectului muzical Pärlor för svin goes Romania. Primul concert din această serie a avut loc in luna octombrie, in cadrul festivalului Geiger de la Göteborg. In sala de concerte a organizaţiei muzicale Rikskonserter, cvartetul suedez Pärlor för svin va interpreta un repertoriu de muzică contemporană din care fac parte lucrări noi ale tinerilor compozitori romani Adrian Borza, Cristian Bence-Muk, Liviu Marinescu, Cristian Marina şi Diana Rotaru. Programul va fi completat cu cateva piese suedeze, printre care şi lucrarea in primă audiţie Soirée de Noel a reputatului compozitor Pär Lindgren. Concertul va fi precedat de o discuţie pe marginea muzicii contemporane romaneşti, cu participarea lui Adrian Borza, a lui Cristian Marina şi a Dianei
"Napoleon al III-lea şi Principatele Romane" la MNAR

Muzeul Naţional de Artă invită publicul, in noiembrie, la o călătorie in timp, pe vremea celui de-al doilea imperiu francez, prin intermediul programelor care au loc in expoziţia Napoleon al III-lea şi Principatele Romane. Programele pentru familii se intitulează ''Pe vremea lui Napoleon al III-lea'', urmand să se desfăşoare in zilele de 1, 2, 8, 9 şi 15 noiembrie. Acestea vor dezvălui vizitatorilor parcursul expoziţional, ce ilustrează legăturile politice, culturale şi artistice dintre Franţa şi Principatele Romane de la sfarşitul secolului al XVIII-lea pană in 1881, anul proclamării Regatului Romaniei''.
Joseph Delaney vine in Romania

Scriitorul britanic Joseph Delaney va vizita Romania, in perioada 6-8 noiembrie, pentru lansarea oficială a Cărţii a cincea din 'Cronicile Wardstone', apărută la Editura Corint Junior, in traducerea Cristinei Jinga. Lansările vor avea loc in 7 noiembrie la Librăria Diverta Magheru din Bucureşti şi in 8 noiembrie la Librăria 'Şt. O. Iosif' din Braşov. Joseph Delaney s-a născut la Preston, Marea Britanie, in 1945, şi locuieşte in Lancashire. El este absolvent al Universităţii Lancaster şi in prezent şeful Departamentului de Studii Media şi Film la Colegiul Blackpool. In Romania, cărţile din seria 'Cronicile Wardstone' s-au vandut in peste 30.000 de exemplare.
Stan's Cafe la FNT

Stan's Cafe, considerată una dintre cele mai inovative companii artistice din Marea Britanie, va prezenta, in cadrul celei de-a XVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, spectacolul 'Purificarea lui Constance Brown', care se va juca la Sala Dalles, in perioada 3 şi 7 noiembrie, de la ora 21. 'Purificarea lui Constance Brown' este o variantă prescurtată a istoriei lumii văzută prin prisma a ceea ce se intamplă pe un coridor, o inedită demonstraţie fără cuvinte, dar plină de suspans. Producţia a fost jucată, in 2007, la Festivalul de la Edinburgh şi este completată la Bucureşti de o instalaţie cu orez. Instalaţia foloseşte boabe de orez pentru a da viaţă unor statistici de multe ori abstracte. Fiecare bob inseamnă un om de pe Pămant, transcriere in plan concret a ideii de individ in raport cu o mulţime din care face sau nu face parte. In total cateva tone de boabe de orez vor 'vorbi' despre caţi oameni au fost implicaţi in diferite acţiuni ce au marcat istoria.
Stiri culturale - externe:
Language Show in Anglia

Institutul Cultural Roman din Londra va participa la cel mai mare eveniment din Marea Britanie dedicat limbilor străine. Manifestarea, intitulată Language Show,se va desfăşura de astăzi şi pană duminică. La standul Romaniei, organizat in parteneriat cu Institutul Limbii Romane din Bucureşti, vor fi expuse afişe, pliante, cărţi, CD-uri cu muzică şi dicţionare. In deschiderea targului, astăzi va fi prezentat seminarul interactiv "O poveste de dragoste romanească", susţinut de antropologii Liz Mellish şi Nick Green, care au invitat ansamblul folcloric Timişul cu un spectacol de dans şi muzică tradiţională. La spectacol vor participa acordeonistul Petru Maieru şi Ion Ienea, unul dintre cei mai buni interpreţi la taragot din Banat. Antropologii vor prezenta şi un tur virtual al Romaniei - o "călătorie" care va incepe cu ritmuri de taragot, va continua cu mănăstirile pictate din Bucovina, satele din Maramureş, muzica din Transilvania şi va ajunge pană pe malul Mării Negre.
"Constantin şi Elena" de Andrei Dăscălescu la Amsterdam

Pelicula "Constantin şi Elena", de Andrei Dăscălescu, va participa la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam. Evenimentul va avea loc in perioada 20 - 30 noiembrie. "Constantin şi Elena", coproducţie Romania-Spania, spune povestea unui cuplu care locuieşte intr-un sat din nord-estul Romaniei. Cei doi sunt căsătoriţi de 54 de ani, iar filmul spune povestea vieţii lor simple. Pelicula participă la festivalul de la Amsterdam in cadrul unei competiţii dedicate regizorilor care sunt la primul sau la al doilea film. Caştigătorul secţiunii, care va fi stabilit de un juriu internaţional, va primi un premiu in valoare de 2.500 de euro.
La Istanbul debutează maine cea de-a 27-a ediţie a Targului Internaţional de Carte

La evenimentul care se va desfăşura pană pe 9 noiembrie vor participa şi edituri romaneşti şi reprezentanţi ai lor, care vor lua parte la Reuniunea editorilor străini şi turci. Standul este organizat de Institutul Cultural Roman "Dimitrie Cantemir" din Istanbul care işi propune, la acest eveniment, promovarea literaturii romane şi informarea editorilor turci in legătură cu programele de susţinere a traducerilor din autori romani derulate de ICR prin Centrul Naţional al Cărţii. Tema ediţiei din acest an a Targului de la Istanbul este "1968 - 40 de ani inainte, 40 de ani după".
"Boogie" premiat la Essonne

Pelicula "Boogie", in regia lui Radu Muntean, a fost distinsă cu Premiul Special al Juriului, in cadrul celei de-a zecea ediţii a Festivalului cinematografului european de la Essonne. Filmul a impresionat juriul prin forţă şi simplitate. Festivalul din Franţa a avut loc intre 10 şi 25 octombrie. Marele Premiu a fost caştigat de slovacul Juraj Lehotsky, pentru filmul "Amours Aveugles". In competiţie au participat 12 filme europene, din Romania, Slovacia, Polonia, Belgia, Ungaria, Franţa, Anglia, Italia, Macedonia şi Austria."Boogie", care a avut de curand premiera pe marile ecrane romaneşti, vorbeşte despre criza bărbatului la 30 de ani. Din distribuţia filmului fac parte Dragoş Bucur, Anamaria Marinca, Roxana Iancu şi Geanina Varga. Pelicula a fost prezentată, anul acesta, in cadrul unor festivaluri precum cel de la Cannes şi cel de la Karlovy Vary.
"White Embers" de Saviana Stănescu in premieră mondială in Suedia

La invitaţia Institutului Cultural Roman de la Stockholm, scriitoarea Saviana Stănescu se va afla in Suedia cu ocazia premierei mondiale a piesei sale White Embers, tradusă in limba suedeză de Dan Shafran.Premiera va avea loc pe data de 7 noiembrie la teatrul experimental Dramalabbet din Stockholm, evenimentul fiind organizat in colaborare cu Institutul Cultural Roman si cu organizaţia culturală Intercult. Pe data de 8 noiembrie Saviana Stănescu va fi prezentă la sediul ICR Stockholm, intr-un dialog cu dramaturgul suedez America Vera-Zavala pe tema legăturii dintre teatru şi politică.
Sean Connery revine

Marele actor Sean Connery a decis să se intoarcă pe platourile de filmare. Astfel, după o absenţă de cinci ani, el va juca intr-un lungmetraj inspirat din "1001 de nopţi" intitulat "Quest of Sheherzade". Ultimul film in care a jucat Connery a fost "Liga" in 2003. Actorul in varstă de 78 de ani, caştigător al unui premiu Oscar pentru rolul din "Incoruptibilii", va juca in acest lungmetraj alături de Orlando Bloom. Filmările sunt programate să inceapă in ianuarie 2009. Connery şi-a inceput cariera artistică in anii '60, devenind cunoscut cu rolul agentului secret 007, din celebra serie James Bond.


ARHIVA STIRI CULTURALE

Niciun comentariu: