luni, 27 octombrie 2008

Stirile culturale ale zilei

Stiri culturale - interne:

Producţia "Testimonial" de Răzvan Georgescu a caştigat trofeul pentru cel mai bun documentar TV la Prix Europa
“Testimonial”este de altfel singura producţie romanească premiată in cadrul evenimentului. Pelicula explorează graniţa dintre viaţă şi moarte, incercand să ii cunoască pe unii dintre cei mai celebri oameni din Europa şi Statele Unite. Documentarul spune povestea autorului său, Răzvan Georgescu, diagnosticat cu tumoare pe creier. Pe lista scurtă a Prix Europa 2008 , care premiază cele mai bune producţii pentru televiziune, radio şi media emergente, au intrat şi alte două producţii romaneşti. Este vorba despre "Bărbierul din Sevilla" de Iulia Rugină, regizată de Toma Enache, şi "Ion Gavrilă Ogoranu - Cum mi-am cerut condamnarea la moarte" de Ion Costin Manoliu, regizată de Mihai Lungeanu, inscrise de Societatea Romana de Radiodifuziune - Radio Romania la secţiunea "Documentar Radio".


'Un om nevinovat' la Radio Romania Cultural
Spectacolul radiofonic de teatru-document 'Un om nevinovat', al cărui scenariu este semnat de Lăcrămioara Stoenescu, va fi prezentat, maine, in premieră la Radio Romania Cultural. Spectacolul, care va incepe la ora 19,00, aduce in prim plan vocile unor actori cunoscuţi: Maia Morgenstern, Manuela Ciucur, Adrian Păduraru, Eugenia Bosanceanu, Nicolae Călugăriţa, Rudy Rosenfeld, Mircea Constantinescu, Dorin Andone şi Orodel Olaru. “Un om nevinovat” este o producţie a teatrului naţional radiofonic, realizată in seria 'Biografii, memorii'.


'Unchiul Vania' pe scena Teatrului Odeon
Spectacolul 'Unchiul Vania', in regia lui Andrei Şerban, o producţie a Teatrul Maghiar de Stat din Cluj se va juca la teatrul Odeon din capitală. Producţia lui Andrei Şerban a fost, anul acesta, caştigătoare a celei de a XVI-a ediţii a Galei Premiilor UNITER, obţinand premiile pentru Cel mai bun spectacol şi Cea mai bună regie, iar actorul Andras Hathazi a obţinut premiul pentru Cel mai bun actor in rol principal. La Bucureşti, ''Unchiul Vania' va putea fi urmărit pe 31 octombrie, 1 şi 2 noiembrie, la Teatrul Odeon, in cea de a XVII-a ediţie a Festivalului Uniunii Teatrelor din Europa, care se desfăşoară la Bucureşti şi Cluj, in perioada 11 octombrie - 21 decembrie.


'Bar de zi şi alte povestiri' la Institutul Cultural Roman
Documentarul 'Bar de zi şi alte povestiri', realizat de Corina Radu, va fi proiectat pe 30 octombrie, de la ora 19, la Institutul Cultural Roman , in programul 'Seară de film la ICR'. Documentarul prezintă poveştile de viaţă ale clienţilor unui bar de zi din Sibiu, oameni obişnuiţi care au fost urmăriţi de regizoare in spaţiile lor private şi ale căror intamplări şi poveşti se intersectează in localul din oraşul de pe Cibin. 'Bar de zi şi alte povestiri' va fi proiectat la ICR in prezenţa autoarei şi a criticul de film Mihai Fulger. Filmul i-a adus autoarei Premiul pentru cel mai bun regizor de film documentar la Festivalul de Film Dakino şi a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun film romanesc la Festivalul de Film ASTRA, Sibiu (2007), precum şi cu Marele Premiu la secţiunea cadRO a Festivalului de Film Cronograf de la Chişinău (2008).


'Pescăruşul impăiat' la Radio Romania Cultural
Spectacolul 'Pescăruşul impăiat' semnat de dramaturgul Matei Vişniec va avea premiera radiofonică, pe 31 octombrie, la Radio Romania Cultural. Textul lui Matei Vişniec - cel mai jucat dramaturg roman după 1989 - aduce in prim-plan celebrul triunghi amoros cehovian din comedia 'Pescăruşul', Nina Zarecinaia, Treplev şi Trigorin. Publicată sub titlul 'Nina' sau 'Despre fragilitatea pescăruşilor impăiaţi', această nouă piesă a dramaturgului supune atenţiei intalnirea, după 15 ani, a celor trei personaje cehoviene. Pentru spectacolul radiofonic realizat după acest text şi prezentat cu titlul 'Pescăruşul impăiat', regizorul Gavriil Pinte a oferit cele trei partituri dramatice actorilor Manuela Ciucur (Nina Zarecinaia), Mihai Constantin (Treplev) şi Mihai Dinvale (Trigorin).


Rimini Protokoll pe scena Teatrului 'Ion Creangă'
Grupul german de teatru Rimini Protokoll va aduce pe scena Teatrului 'Ion Creangă' din Capitală spectacolul 'Karl Marx: Capitalul, Volumul 1', ce va fi prezentat in secţiunea 'Spectacole invitate din străinătate', in cadrul celei de a XVIII-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru, care se desfăşoară in perioada 1-10 noiembrie. Spectacolul va avea două reprezentaţii pe scena teatrului bucureştean, miercuri, 5 noiembrie, la ora 21 şi joi, 6 noiembrie, la ora 18. 'Unii au afirmat că opera lui Karl Marx, 'Capitalul', nu poate fi transformată in piesă de teatru. Este mai lungă decat Biblia şi are mai puţine momente dramatice decat o carte de telefoane. Şi totuşi, cineva a avut curajul de a demonstra, in faţa unui public de teatru că se poate', sunt de părere organizatorii festivalului.


Concertul lui Nigel Kennedy reprogramat
Concertul pe care celebrul violonist Nigel Kennedy trebuia să-l susţină alături de trupa sa, pe 5 noiembrie , la Sala Palatului din Bucureşti, a fost reprogramat pentru data de 24 a aceleaşi luni. Evenimentul se va desfăşura tot sub egida "Masters Of Jazz", festival care s-a desfăşurat intre 23 şi 26 octombrie in capitală. Violonistul Nigel Kennedy a jucat un rol important in popularizarea muzicii clasice. "Copil teribil al viorii", celebru pentru nonconformismul său, el a mai concertat in Romania in 2005, in cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", dar şi anul trecut, in cadrul unui concert privat.Elev al lui Yehudi Menuhin, el a studiat şi la celebrul colegiu Juilliard din New York. El este unul dintre cei mai bine vanduţi instrumentişti de muzică clasică, dar şi un adept al amestecului de stiluri, el combinand pe langă muzica clasică, pop-ul şi jazz-ul.


Lungmetrajul "La vie en rose/ La Môme" va fi proiectat, astăzi, de la ora 19, la Cityplex
Filmul va fi prezentat de actorul Adrian Văncică, invitat al CineClub NexT. "La vie en rose” este un film despre viaţa lui Edith Piaf, realizat de Olivier Dahan. Rolul principal ii aparţine actriţei franceze Marion Cotillard. Aceasta a caştigat pentru acest rol premii prestigioase, Oscarul, Globul de Aur, BAFTA şi César. Din mahalalele Parisului pană in luminile reflectoarelor din New York, viaţa lui Edith Piaf a fost o bătălie pentru a canta şi a supravieţui, trăi şi iubi. Crescută in sărăcie, vocea ei magică şi poveştile de dragoste pasionale sau prieteniile cu marile nume ale vremii - Yves Montand, Jean Cocteau, Charles Aznavour, Marlene Dietrich şi Marcel Cerdan - au transformat-o intr-un star in intreaga lume.


Peste 20 de edituri din intreaga ţară vor participa, la inceputul lunii viitoare, la cea de-a noua ediţie a Targului de Carte şi Revistă Religioasă
Manifestarea se va desfăşura la Biblioteca Astra din Sibiu, in perioada 6-9 noiembrie. Evenimentul este organizat de Asociaţia "Scriptus" Sibiu, in colaborare cu Biblioteca Astra, sub inaltul patronaj al Patriarhiei Romane. Programul targului va cuprinde zile ale editurilor, intalniri cu autori, editori şi critici, concerte de muzică religioasă, conferinţe, mese rotunde, dezbateri, lansări de carte. Targul va putea fi vizitat zilnic, intre orele 8.00 şi 20.00, intrarea fiind liberă.


Aproximativ 14.000 de studenţi vor putea primi bilete gratuite la spectacole de teatru, film, operă
Incepand de astăzi şi pană pe 2 noiembrie are loc Festivalul 'Studenţiada'. Evenimentul este organizat de Uniunea Naţională a Studenţilor din Romania. Festivalul se va desfăşura simultan in oraşele Arad, Bacău, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Iaşi, Petroşani, Reşiţa, Targu-Jiu, Timişoara. In cadrul evenimentului va fi lansat şi ziarul UNSR 'Student Times', care va fi publicat intr-un tiraj de 6.000 de exemplare şi care va conţine ştiri din viaţa studenţească, din mediul universitar, interviuri. Şi in acest an, festivalul vine in intampinarea studenţilor cu cele mai diverse propuneri, de la concertul Phoenix pană la bungee jumping, de la traininguri pană la petreceri cu taur la proţap. Biletele gratuite la teatru, operă şi film, vor putea fi rezervate pe site-ul studentiada.ro şi vor fi ridicate cu copie după carnetul de student şi după buletin de la sediul Uniunii.


Corul vienez de băieţi, Wiener Sängerknaben, va concerta la Bucureşti
Evenimentul va avea loc la Sala Palatului pe 6 decembrie. Wiener Sängerknaben este unul dintre cele mai cunoscute coruri de băieţi din lume. Faimos pentru calităţile vocale de excepţie ale soliştilor, corul are aproximativ 100 de membri, cu varste cuprinse intre 10 şi 14 ani. Pentru turnee, aceştia sunt impărţiţi in patru grupuri mai mici, care susţin aproximativ 300 de concerte in fiecare an, in faţa a peste 500.000 de spectatori. Acest cor este "descendentul" celui de la Curtea Vieneză, care datează incă din Evul Mediu, fiind infiinţat de Maximilian I de Habsburg, pe 7 iulie 1498. Biletele pentru concertul pe care Corul Wiener Sängerknaben il va susţine la Bucureşti, au preţuri cuprinse intre 60 şi 200 de lei. Acestea sunt disponibile, incepand de astăzi, la casa de bilete a Sălii Palatului, Magazinul Muzica, sau on line pe vreaubilet.ro.


Codicele 'Apor' va fi restaurat
Codicele 'Apor', un document cu o vechime de 500 de ani din colecţia Muzeului Naţional Secuiesc din Sfantu Gheorghe, va fi restaurat la Budapesta şi reintrodus in circuitul expoziţional. Starea acestui document realizat in secolul XV este foarte precară, literele cad in mod continuu din cauza cernelii de aciditate ridicată, motiv pentru care nu poate fi expus publicului, existand riscul de a se distruge in totalitate. Pentru a putea fi salvat, codicele a fost transportat recent la Budapesta, unde va fi recondiţionat de specialiştii Bibliotecii Naţionale 'Széchényi' din Ungaria in cursul anului viitor. Codicele 'Apor', care conţine psalmi şi rugăciuni, este cel de-al patrulea ca vechime printre 'monumentele lingvistice' ale limbii maghiare şi cea mai valoroasă piesă a Muzeului Naţional Secuiesc din Sfantu Gheorghe. După restaurare, documentul va fi expus la Budapesta, in toamna anului viitor, după care va reveni in ţară.


Biletele pentru Depeche Mode au fost puse in vanzare
Primul fan care va comanda astăzi un bilet pentru concertul susţinut de Depeche Mode in Romania de pe 16 mai 2009, va beneficia de un tur backstage in seara evenimentului. Tichetele s-au pus astăzi in vanzare pe site-ul myticket.ro şi in reţeaua magazinelor Diverta. In acelaşi timp, cumpărătorul biletului cu numărul 165 va primi anunţul oficial al turneului "Tour of the Universe 2009", semnat de principalul compozitor al trupei, Martin Gore. In funcţie de poziţia faţă de scenă, biletele costă intre 100 şi 190 de lei, iar cele VIP, 360 de lei. Depeche Mode revine in Romania la trei ani de la show-ul pe care l-au susţinut pe Stadionul Naţional.


Lansare de carte
Volumul de versuri "Lipit pămantului", de Valeriu Barbu, deţinut al Penitenciarului Galaţi, va fi lansat, astăzi, de editura Nelinişti Metafizice. Manifestarea va avea loc la Sala "Marin Preda" a Centrului Cultural al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative. In cadrul aceluiaşi eveniment, Penitenciarul Galaţi lansează numărul III al Revistei Intervalul, ce se adresează persoanelor private de libertate. Valeriu Barbu a mai scris anterior incă două cărţi, "Din cioburi" şi "Arlechinul cu fesul pe dos”.


Festivalul Giacomo Puccini la Bucureşti
"La Boheme", "Manon Lescaut", "Tosca", "Madama Butterfly", dar şi opere in concert interpretate in premieră pentru publicul bucureştean vor fi prezentate in cadrul Festivalului Giacomo Puccini. Evenimentul va avea loc, luna viitoare, intre 15 şi 23 noiembrie, la Opera Naţională Bucureşti, şi va celebra astfel 150 de ani de la naşterea marelui compozitor. Festivalul se va deschide, cu un eveniment deosebit: premiera operei "La Boheme", spectacol regizat de Ionel Pantea şi desfăşurat sub conducerea muzicală a dirijorului Vlad Conta. Cea de-a doua reprezentaţie a noii producţii va avea loc pe 16 noiembrie. In cadrul festivalului, publicul iubitor de operă se va bucura şi de alte două premiere: operele in concert "Le Villi" şi "Edgar", reprezentate in Foaierul Galben al ONB. Cele două producţii fac parte din proiectul "Opera rara", care urmăreşte punerea in valoare a unor lucrări lirice puţin cunoscute publicului.


Expoziţia 'Horia Bernea - gesturi potrivite' va fi vernisată, joi, la Sala Irina Nicolau a Muzeului Ţăranului Roman din Capitală
Lucrările expuse sunt, in marea lor majoritate, daruri pe care pictorul le-a făcut prietenilor: schiţe, desene, acuarele, lucrări mici, uneori fragmentare, 'care păstrează in ele urma gestului neincheiat şi căldura unui dialog oricand posibil de a fi reluat'. Manifestarea va ramane deschisă pană pe 15 decembrie. Tot in memoria lui Horia Bernea, cel care a fost intre anii 1990 - 2000 director al Muzeului Ţăranului Roman, se va lansa pe 6 decembrie, de Sfantul Nicolae, caietul 'Horia Bernea. 70 de ani, 70 de pagini. Texte şi desene incă neprivite'.


Maia Morgenstern, Dorotheea Petre şi Marian Crişan se numără printre personalităţile care fac parte din juriul Teacher's Film Festival
Aceştia vor aprecia exerciţiile creative ale filmelor realizate de companii. Din componenţa juriului, care va fi prezidat de criticul de film Irina Margareta Nistor, mai fac parte Dan Chişu, producător al festivalului DaKINO, Dragoş Buhagiar, regizor de platou, Mihaela Rădulescu, producător TV, Sorin Tomescu, membru al UCMR-ADA, actriţa şi regizoarea Tania Filip, Tudor Mircea, regizor de fotografie, şi Venera Arapu, designer de modă. Teacher's Film Festival este un eveniment dedicat pasionaţilor de film, destinat a fi un exerciţiu de creativitate şi un teambuilding cat mai complex. Gala de premiere va avea loc pe 17 noiembrie, la Sala Palatului.


Cele mai bune 10 filme romaneşti, selectate de 40 de critici, vor fi proiectate in perioada 30 octombrie - 2 noiembrie la Cinema Studio din capitală
Gala Top 10 se deschide joi, de la ora 19.00, cu proiecţia peliculei "Reconstituirea" de Lucian Pintilie. Aceasta va fi reluată vineri, de la 10.00, urmată de "A fost sau n-a fost?", in regia lui Corneliu Porumboiu, "Nunta de piatră", de Mircea Veroiu şi Dan Piţa, "La Moara cu noroc" de Victor Iliu, "Secvenţe", in regia lui Alexandru Tatos, şi "Pădurea spanzuraţilor", semnată de Liviu Ciulei, care va fi proiectată de la ora 20.00. Cele 10 filme prezentate in cadrul acestei gale au fost selectate de 40 de critici romani, care au răspuns invitaţiei adresate de Uniunea Cineaştilor din Romania şi Asociaţia Criticilor de Film să alcătuiască un top personal al primelor zece lungmetraje de ficţiune romaneşti produse in ţara noastră in intervalul 1912-2007.

Stiri culturale - externe:

Un nou premiu pentru Jean-Marie Gustave Le Clezio
Jean-Marie Gustave Le Clezio, laureat al premiului Nobel pentru literatură in 2008, a fost distins cu premiul suedez pentru literatură Stig Dagerman, pentru munca sa la nivel mondial. Scriitorul francez a acceptat distincţia, care include o diplomă şi un cec in valoare de 5.000 de euro, in cadrul unei ceremonii care a avut loc in oraşul Alvkarleby. Potrivit juriului, Jean-Marie Gustave Le Clezio umple pagini cu cele mai frumoase combinaţii de cuvinte, extrase din recunoaşterea existenţei injuste şi nejustificabile a celor slabi şi excluşi. Scriitorul s-a născut la Nisa, in 1940, şi a devenit celebru cu volumul său de debut, "Procesul verbal", publicat in 1963. Pentru acest roman a fost nominalizat la premiul Goncourt şi a primit prestigiosul premiu Théophraste Renaudot, in 1963. Pe parcursul carierei sale, Le Clézio a publicat aproximativ 30 de cărţi - romane, eseuri, nuvele, dar şi două traduceri din mitologia indiană.


Cantăreţul rus Muslim Magomaev a incetat din viaţă
Acesta a murit la sfarşitul săptămanii trecute, la varsta de 66 de ani, in urma unei boli indelungate. Muslim Magomaev s-a născut la Baku, pe 17 august 1942. El a devenit faimos pe intreg teritoriul Uniunii Sovietice după ce a cantat la Palatul Congresului Kremlin, in incheierea unui festival de artă azeră in 1962. In 1973, la varsta de 31 de ani, Magomaev a primit distincţia Artist al Poporului din partea conducerii URSS. In perioada 1975 - 1989, Magomaev, fondatorul Azerbaijan State Variety Symphonic Orchestra, a fost Art Director al acesteia şi a efectuat numeroase turnee pe teritoriul Uniunii Sovietice.


Peliculele romaneşti la Stockholm
Peliculele romaneşti "Pescuit sportiv", "Boogie" şi "Megatron" vor fi proiectate in cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm. Evenimentul va avea loc luna viitoare, intre 20 şi 30 noiembrie. Lungmetrajul de debut al lui Adrian Sitaru, "Pescuit sportiv", va rula in cadrul competiţiei celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Stockholm, alături de pelicule precum "Fraţii Bloom" cu Rachel Weisz şi Adrian Brody in roluri principale şi drama despre un membru al formaţiunii IRA, "Hunger", in regia lui Steve McQueen. "Boogie" de Radu Muntean va fi prezentat in cadrul secţiunii "Open Zone", alături de caştigătorul Palme d'Or la ediţia de anul acesta de la Cannes, "Entre les murs", in regia lui Laurent Cantet, "Un conte de Noel" de Arnaud Desplechin şi filmul de debut al controversatului scriitor francez, Michel Houellebecq, "La possibilité d'une ile". Marian Crişan participă in competiţia de scurtmetraj a evenimentului cu "Megatron", pentru care a fost distins cu Palme d'Or la ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes. Pelicula va concura, printre altele, cu filmul de debut al lui Natalie Portman, "Eve".


"Madona cu sticletele" va fi expusă din nou publicului larg
"Madona cu sticletele", celebra pictură a lui Rafael, considerată o capodoperă a Renaşterii, va fi prezentată din nou publicului larg. Evenimentul are loc după 10 ani de eforturi ale restauratorilor. Celebra pictură va fi expusă luna viitoare in Palatul Medici din Florenţa, după care se va intoarce "acasă", la Galeriile Uffizi din Florenţa. Tabloul o prezintă pe Madona cu doi copii care mangaie un sticlete. Lucrarea, inaltă de 107 centimetri şi lată de 77 centimetri, a fost pictată in ulei pe o bucată de lemn şi poartă denumirea de "Madonna del Cardellino" in limba italiană.Cei doi copii ii simbolizează pe pruncul Isus Cristos şi pe Ioan Botezătorul. Sticletele este un simbol al viitoarelor patimi ale lui Cristos, deoarce această pasăre trăieşte şi se hrăneşte printre spini.Celebra pictură a trebuit restaurată deoarece suferise, de-a lungul secolelor, numeroase deteriorări cauzate de destrămarea tabloului in mai multe bucăţi şi de numeroasele intervenţii stangace de restaurare.


Tineri muzicieni romani la New York
Institutul Cultural Roman de la New York prezintă, luna viitoare, pe 11 noiembrie, un concert cu piese semnate de compozitori romani, aflaţi la inceputul carierei. Evenimentul va avea loc la Merkin Concert Hall şi este intitulat "Under 30: Young Romanian Composers and Musicians". Evenimentul cuprinde recitalurile unor interpreţi precum violocelista Laura Buruiană, violonistul Vlad Maistorovici, soprana Annie Rosen şi pianiştii Matei Varga, Bogdan Dulu şi Andrei Licareţ. Ei işi vor da concursul in interpretarea unor piese compuse de tineri muzicieni romani, de renume european, pe care le vor face cunoscute şi publicului american. Printre cei care semnează lucrările incluse in concert, se află Vlad Maistorovici, alături de Ciprian Costin, Şerban Marcu, Mihai Măniceanu, Diana Rotaru, Diana Iulia Simon, Ana Szilágyi, Ioana Tiberian şi Sabina Ulubeanu.


Capitala Austriei va găzdui, luna viitoare, cel de-al doilea Festival de Film Romanesc
Evenimentul va avea loc in perioada 5 - 9 noiembrie, la cinematograful Urania din Viena. Festivalul va prezenta pelicule semnate de regizori precum Nae Caranfil, Cristian Mungiu, Radu Gabrea sau Marian Crişan. In completarea proiecţiilor de film, programul evenimentului va cuprinde, in fiecare seară, discuţii cu actorii şi regizorii invitaţi, moderate de criticul Alex Leo Şerban. Festivalul se va deschide, pe 5 noiembrie, cu proiecţia filmului lui Nae Caranfil, 'Restul e tăcere'.


Celebrul actor spaniol Javier Bardem se alătură distribuţiei filmului "Biutiful", de Alejandro Gonzalez Inarritu
Este vorba despre primul proiect individual al regizorului după mult mediatizata despărţire de scenaristul lui preferat, Guillermo Arriaga. “Biutiful” este un film in limba spaniolă, bazat pe un scenariu scris de Gonzalez Inarritu. Filmările vor incepe săptămana aceasta, in Barcelona. Lungmetrajul urmăreşte povestea unui personaj amestecat in afaceri necurate, care va fi nevoit să se confrunte cu un bun prieten din copilărie, devenit intre timp ofiţer de poliţie.


'mady-baby.edu' nominalizată la festivalul TransAmeriques din Canada
Spectacolul 'mady-baby.edu', o producţie a Teatrului Mic din Capitală, a fost nominalizat de către Montreal English Critics Circle Awards pentru 'cea mai bună producţie străină', in urma participării la festivalul TransAmeriques din Canada. 'mady-baby.edu' este realizat după textul Gianinei Cărbunariu, care semnează şi regia, beneficiind de scenografia Alinei Herescu. Din distribuţie fac parte actorii Mădălina Ghiţescu, Răzvan Oprea şi Rolando Matsangos. 'mady-baby.edu' este un spectacol controversat şi răscolitor despre trei tineri ce părăsesc Romania pentru o ţară mai 'cool'. Producţie a Teatrului Mic in stagiunea 2004-2005, spectacolul poate fi văzut şi in acest an pe scena Teatrului Foarte Mic.


Creierul uman atinge momentul de varf al activităţii cerebrale in jurul varstei de 39 de ani
După această varstă, viteza lui de prelucrare a informaţiilor scade intr-un ritm accelerat. Studiul a fost realizat de specialiştii americani de la Universitatea California. Cercetarea a fost efectuată pe un eşantion de bărbaţi cu varsta cuprinsă intre 23 şi 80 de ani. Testul a constat in măsurarea vitezei de mişcare a degetului arătător intr-un interval de 10 secunde. Cu cat voluntarii mişcau mai repede degetul arătător, cu atat viteza descărcărilor electrice din creier, denumită "potenţial activ neuronal" a fost mai mare. Măsurătorile au fost realizate cu ajutorul imagisticii prin rezonanţă magnetică nucleară, in lobul frontal al creierului. Specialiştii americani au descoperit prin această metodă că organismul uman, după varsta de 40 de ani, "pierde lupta" cu ritmul de degenerare a neuronilor. Incetinirea reacţiilor cerebrale este o consecinţă a degradării stratului de protecţie al neuronului,

Niciun comentariu: