sâmbătă, 1 noiembrie 2008

80 de ani Radio Romania

Radio România 80 - Prima zi de radio, cu muzica Mihail Jora, primul director al programelor muzicale ale Radio-ului îsi aminteste: «La ora 20.30 tot personalul Societatii astepta în localul din strada General Berthelot cu înfrigurare emisiunea care trebuia sa înceapa la ora 21.00. Minutele treceau, dar executantii nu se prezentau. La orele 20.55 un telefon ne anunta ca pianistul cu care începea programul nu poate veni. Mi-am luat inima în dinti si timp de o jumatate de ora, pe nepregatite, am executat la pian un program care nici pe departe nu aducea cu cel publicat. Violonistul de la ora 21.30 încaltea nu si-a dat nici osteneala de a telefona ca nu vine. Violonistul din « orchestra » (caci pe vremea aceea orchestra Radio se compunea dintr-un singur violonist) s-a sacrificat la rândul lui cântând, cum a putut, o alta jumatate de ora. În numarul al treilea din program, o cântareata a fost înlocuita prin citirea unei povesti de Andersen, deoarece în ultimul moment a trimis o scrisoare prin care ne anunta ca daca nu i se plateste suma cutare, nu cânta. Si…n-a cântat ! »

În cei 80 de ani care s-au scurs de atunci, muzica la radio nu a mai avut o asemenea nuanta dramatico-comica, la Radio putând fi ascultate cele mai bune concerte, cei mai mari artisti, scena Radioului si concertele aici devenind un reper al vietii muzicale românesti.

Aniversare Radio România 80 la Radio România Muzical
În 1 noiembrie, va propunem pentru o aniversare speciala – o zi speciala.
Formatiile muzicale Radio si invitatii lor sunt în prim planul acestei zile: trei spatii orare generoase (7.15-9.55, 11.00-13.00, 13.20-17.00) cu muzica clasica de cea mai buna calitate, interpretata de Orchestra Nationala Radio, Orchestra de Camera Radio, Corul de copii si Corul academic Radio. Marii dirijori de pe scena Radio-ului – Horia Andreescu, Iosif Conta, Emanuel Elenescu, mari interpreti români – Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, Aurelian Octav Popa, mari interpreti straini – Bernd Glemser, Elisabeth Leonskaja, David Oistrah, Mstislav Rostropovici – si înca mult mai mult în aproape de 10 ore de muzica. De la ora 17.00, intra în scena Big Band-ul Radio si invitatii sai – jazz la superlativ cu Peter Herbolzheimer, Alin Constantiu, Judy Niemack, Jere Laukkanen, Pauliina May, Jeanfrançois Prins.
Si nu uitam obisnuitul concurs "Olimpiada melomanilor" care, bineinteles, isi adapteaza tematica in aceasta zi speciala.
O zi semnata de Liliana Staicu, Liviu Petu, Ozana Ungureanu, Stefan Costache si Anca Romeci.
Cristina Comandasu

Niciun comentariu: