luni, 10 noiembrie 2008

Stiri culturale RADOR - 10 noiembrie 2008

Stiri culturale - interne:
La Bucureşti are loc Conferinţa europeană a muzeelor de istorie naturală
Muzeul Naţional de Istorie Naturală 'Grigore Antipa' din Bucureşti organizează, incepand de astăzi şi pană miercuri, Conferinţa europeană a muzeelor de istorie naturală. Manifestarea este dedicată implinirii a 100 de ani de la deschiderea instituţiei in clădirea actuală - monument de arhitectură, primul edificiu din ţară proiectat şi construit pentru a funcţiona cu această destinaţie. La eveniment, organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor şi in parteneriat cu Primăria Municipiului Bucureşti, vor participa peste 60 de invitaţi, directori de muzee, cercetători şi muzeografi din Romania, Luxemburg, Belgia, Italia, Franţa, Spania, Serbia, Ungaria, Estonia, Bulgaria, Republica Moldova.
Jean-Michel Jarre, va concerta, in această seară, la Sala Polivalentă din Bucureşti
Artistul francez a vandut, de-a lungul carierei sale, in jur de 80 de milioane de discuri. Biletele pentru acest concert au preţul cuprins intre 100 şi 500 de lei şi se găsesc pe ticketpoint.ro sau in reţeau Diverta. Evenimentul live este inclus in a doua parte a turneului indoor, primul de acest fel din cariera compozitorului şi interpretului, inceput in primăvară cu 10 spectacole consecutive la Theatre Marigny din Paris şi continuat in principalele oraşe din Europa. Artistul este considerat unul dintre pionierii muzicii electronice, Synth Pop, Experimental şi New Age. Jean-Michel Jarre este cunoscut pentru concertele sale in aer liber, unde muzica se ingemănează cu mediul inconjurător şi arhitectura.
Teatrul Naţional Radiofonic lansează astăzi audiţia premierei "Ultimul măscărici" de Dumitru Crudu
Spectacolul este un excelent recital al actorului Mircea Albulescu, in rolul unui spectaculos purtător al tichiei de nebun, inţelept, lucid, inzestrat cu spirit de comedian. Din distribuţie vor mai face parte Ion Grosu, Ionuţ Kivu, Marcelo Cobzariu, Anne-Marie Ziegler. Spectacolul se va difuza, in premieră, joi, 13 noiembrie, la ora 19, la Radio Romania Cultural. "Ultimul măscărici" de Dumitru Crudu (adaptarea radiofonică şi regia artistică de Cezarina Udrescu), pune in lumină condiţia bufonului in vremurile lui Carol I al Angliei şi mai ales după detronarea şi executarea acestuia, cand noii conducători nu mai aveau nevoie de glume sau de momente distractive iar măscăricii erau alungaţi şi persecutaţi.
Zilele filmului polonez debutează astăzi
Cinefilii vor putea cunoaşte cele mai recente producţii cinematografice din Polonia, cu prilejul Zilelor filmului polonez, eveniment ce se desfăşoară de astăzi pană pe 15 noiembrie, la Sala 'Jean Georgescu' (Eforie) a Cinematecii Romane din Capitală. nPotrivit unui comunicat al Institutului Polonez din Bucureşti, la Cinemateca Romană vor rula filmele regizorilor Tomasz Konecki, Robert Glinski, Janusz Kaminski, Michal Kwiecinski, Witold Adamek şi Jan Jakub Kolski. Timp de aproape o săptămană, bucureştenii vor putea viziona producţii de film din Polonia realizate intre anii 2004-2007.
'Şcoala scenariului' la FFeST
Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca organizează un atelier de scriere de scenarii (ficţiune şi documentar), intitulat 'Şcoala scenariului', in perioada 24-30 noiembrie, in cadrul Festivalului de Film Studenţesc FFeST. Atelierul vizează inzestrarea tinerilor autori cu cateva principii de bază ale scrierii unui scenariu in domeniul audio-vizual, precum şi inţelegerea legăturii dintre text şi imagine. Participarea la atelier este gratuită, cei interesaţi urmand să lucreze cate opt ore zilnic, timp de o săptămană, cu Rufin Mbou Mikima, regizor şi producător congolez specializat in film documentar. Persoanele interesate de acest gen de activitate trebuie să trimită dosarul de participant la Centrul Cultural Francez din Cluj-Napoca pană pe 10 noiembrie. Dosarul va conţine un CV detaliat, foaia de copertă indicand titlul proiectului şi numele autorului, un rezumat al filmului, detalii privind intriga filmului şi fişa de inscriere.
“Spectacole romaneşti de top” la FNT
Prima reprezentaţie din actuala stagiune a Tetrului Naţional din Bucureşti va avea loc in cadrul Festivalului Naţional de Teatru, Secţiunea “Spectacole romaneşti de top” şi va fi prezentat astăzi de la ora 19, la Sala Mare. Este vorba despre “Eduard al III-lea”, o piesă montată pentru prima dată in Romania pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, in regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. Premiera a avut loc pe 26 ianuarie 2008.
'500 de ani de tipar romanesc' marcaţi de Academia Romană
Academia Romană marchează, astăzi prin intermediul unei sesiuni festive şi al unei expoziţii, implinirea a '500 de ani de tipar romanesc'. Manifestările, la care şi-a anunţat participarea, alături de importante nume ale filologiei romaneşti şi Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, sunt organizate, de instituţiile gazdă: Academia Romană şi Biblioteca Academiei, in colaborare cu Patriarhia. In semn de omagiu adus marelui cărturar Virgil Candea, recent plecat pe drumul eternităţii, va fi inaugurată Sala de lectură ce-i va purta numele.
Filmul "Scrisoare pe faianţă" premiat la Alternative
Marele premiu al Festivalului de film de scurtmetraj "Alternative” a fost caştigat de producţia "Scrisoare pe faianţă", regizată de Somogyvari Gergely şi Feszt Judit din Ungaria. Evenimentul a avut loc in perioada 5-9 noiembrie, la Palatul Culturii din Targu Mureş. Producţiile din ţara vecină au mai primit două premii, unul oferit de Centrul Naţional de Cinematografie peliculei "Satul care se scufundă", de Szirmai Marton, şi unul oferit de Radio Romania Cultural pentru "Ritmuri furate (hipi-hopi)", de Szecsanov Martin. Premiul Ministerului Culturii şi Cultelor a fost obţinut de un film podus de Germania şi Elveţia intitulat "Pe linie" a regizorului Retto Caffi, Premiul "In Memoriam Simo Sandor" pentru cel mai bun film studenţesc a fost caştigat de pelicula "Supă de Zlin", in regia lui Akile Nazli Kaya, din Republica Cehă, in timp ce o menţiune specială a juriului a primit "Cutia neagră", de Jurgis Krasons, din Letonia.
Sesiune de comunicări ştiinţifice la Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti
Facultatea de Geografie a Universităţii din Bucureşti organizează la sfarşitul acestei săptămani, pe 15 noiembrie, sesiunea anuală de comunicări ştiinţifice cu titlul 'Anul 2008 - Anul Pămantului'. La manifestare vor participa cadre didactice şi cercetători de la instituţii din ţară şi din Tunisia. In program sunt inscrise peste 250 de comunicări din toate domeniile geografiei, care vor fi grupate in 9 secţiuni.
"Lunea de carte spaniolă" la Cărtureşti
Institutul Cervantes din Bucureşti, revista Observator cultural şi editura Leda-Corint organizează, astăzi, a doua ediţie a programului "Lunea de carte spaniolă". Evenimentul va avea loc la librăria Cărtureşti. In cadrul manifestării se va discuta despre volumul "Carte de identitate", de Juan Goytisolo. La eveniment vor participa traducătorul cărţii, Andrei Ionescu, Livia Szasz, director editorial al editurii Corint, Ovidiu Şimonca, redactor-şef al revistei Observator cultural, Joaquin Garrigos, directorul Institutului Cervantes. Discuţia va fi moderată de Luminiţa Marcu.
Mănăstirea Tismana va găzdui, de astăzi şi pană joi, cel de-al III-lea Congres al Facultăţilor de Teologie Ortodoxă din Romania
Tema evenimentului este 'Sfanta Scriptură şi Sfanta Liturghie, izvoare ale teologiei ortodoxe', marcandu-se astfel anul 2008 ca an jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii. La congres vor participa decanii celor unsprezece facultăţi de teologie ortodoxă din ţară şi peste 60 de profesori. O prioritate a lucrărilor congresului o constituie identificarea modalităţilor concrete de optimizare a activităţilor didactice universitare pentru a corespunde exigenţelor misionare actuale ale Bisericii şi reformelor structurale din invăţămantul universitar.
Workshop la Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza' din Iaşi
Universitatea 'Alexandru Ioan Cuza', membră a Grupului Coimbra, va găzdui săptămana aceasta un workshop pe tema 'Quality Culture and Excellence at Universities'. Evenimentul este organizat la Iaşi, in perioada 13 - 16 noiembrie. La atelier sunt aşteptaţi aproximativ 40 de participanţi din străinătate - rectori, prorectori de relaţii internaţionale, prorectori responsabili cu asigurarea calităţii, precum şi administratori universitari responsabili cu politicile de internaţionalizare, asigurarea calităţii şi relaţii internaţionale - din universităţi membre ale Grupului Coimbra şi din universităţi partenere din ţările invecinate din Europa de Est.
Cea de-a zecea ediţie a Astra Film Fest va avea loc la Sibiu, intre 26 octombrie şi 1 noiembrie 2009
Cea de-a zecea ediţie a Astra Film Fest, eveniment dedicat documentarelor pe temele societăţii contemporane, va avea loc la Sibiu, intre 26 octombrie şi 1 noiembrie 2009. Ediţia trecută a festivalului, s-a desfăşurat intre 22 şi 28 octombrie 2007 şi a inclus 56 de documentare din 30 de ţări. Avanpremiera filmului "Război pe calea undelor", de Alexandru Solomon, a avut loc, de asemenea, in cadrul Astra Film Fest 2007. Ediţia de anul viitor a festivalului va avea patru secţiuni competitive: Internaţional, Europa, Romania şi Debut. Formularul de inscriere este disponibil pe site-ul astrafilm.ro. Premiile acordate in cadrul festivalului au o valoare totală de 25.000 de euro.
Complexul Naţional Muzeal 'ASTRA' din Sibiu candidează pentru obţinerea Premiului Emya
Menit să premieze muzeele care aplică o viziune novatoare asupra colecţiilor şi care valorifică, in mod original, valorile de patrimoniu de interes local, naţional şi internaţional, Premiul Emya este considerat un adevărat Oscar al domeniului muzeal. Candidatura Muzeului 'ASTRA' este justificată de rezultatele excepţionale şi de progresele realizate in ultimii ani, prin infiinţarea unor noi unităţi, prin ameliorarea expoziţiilor de bază şi prin inovări precum pavilionul Etno-Tehno Park, din Muzeul in aer liber.
La Bucureşti se va desfăşura incepand de astăzi un festival dedicat filmului maghiar
Evenimentul va avea loc pană pe 15 noiembrie. Săptămana filmului maghiar va aduce in Capitală producţii participante la cele mai prestigioase festivaluri, regizori şi producători din Ungaria. Deschiderea oficială a festivalului va avea loc la Cinema Tinerimea Romană in prezenţa ministrului Culturii, Adrian Iorgulescu, şi a ambasadorului Republicii Ungaria la Bucureşti, Oszkár Füzes. In cadrul evenimentului, vor fi prezentate pelicule precum "Investigatorul", in regia lui Attila Gigor, "Picaj", de Erik Novák, "Panica", regizată de Attila Till, şi "Bahtalo!/ Noroc bun!", in regia lui Róbert Lakatos. La finalul proiecţiilor vor avea loc discuţii cu realizatorii filmelor.
Proiectul naţional de multiculturalitate şi multilingvism 'Artă contra drog 2009' va debuta, luna viitoare, cu trei mari evenimente
Acţiunea este organizată de Centrul Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului, Asociaţia Culturală Dracula şi Asociaţia Naţională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din Romania. Primul eveniment care va deschide manifestarea este 'Noaptea celor cinci tenori', care va avea loc la Sala Palatului, pe 7 decembrie, de la ora 20,00. Programul va cuprinde arii celebre din opere de Verdi, Donizetti, Rossini, Puccini, dar şi canţonete italiene şi cantece de Crăciun. Cei cinci tenori vor fi acompaniaţi de Metropolitan International Simphony Orchestra, sub bagheta dirijorului Nayden Todorov. Al doilea eveniment este ''Viena Magic'', care va avea loc pe 8 decembrie, tot la Sala Palatului, de la ora 20,00. Prim-solistul şi dirijorul acestui concert este talentatul şi charismaticul concertmaster al orchestrei Palatului Schonbrunn din Viena, Russell McGregor.
Trupa Celelalte Cuvinte va lansa vineri un nou album, intitulat 'STEM'
Evenimentul va fi marcat printr-un concert susţinut la Palatul National al Copiilor din Bucureşti. Titlul albumului trimite la termenul medical in sensul figurat, respectiv capacitatea membrilor trupei de regenerare, de improspătare şi actualizare, din punct de vedere muzical, a stilului lor. Materialul discografic are 70 de minute şi conţine treisprezece piese; două dintre ele sunt instrumentale, iar una este compusă in memoria lui Florian Pittiş.Concertul va dura peste două ore şi va include pe langă piesele noi şi multe melodii celebre ale formaţiei.
James Blunt concertează in Bucureşti
Concertul pe care cantăreţul britanic James Blunt il va susţine la Bucureşti, pe 21 februarie, va avea loc la Romaero Băneasa. Biletele pentru eveniment au preţurile cuprinse intre 100 şi 500 de lei, in funcţie de locul ocupat in sală. Concertul de la Bucureşti face parte din turneul mondial de promovare a celui mai recent album al artistului, intitulat "All the Lost Souls". James Blunt a debutat cu "Back to Bedlam", album ce a fost compus in Kosovo, in 1999, pe vremea cand artistul era incă ofiţer al armatei britanice. "Back to Bedlam" s-a vandut in peste 11 milioane de exemplare, transformandu-l rapid pe James Blunt in cel mai de succes artist debutant al tuturor timpurilor. Cel de-al treilea single, "You're Beautiful", a fost hitul cu care a dat lovitura, devenind, totodată, primul artist britanic care a dominat topurile americane in ultimul deceniu.
Stiri culturale - externe:
'Amalia respiră adanc' la München
Spectacolul 'Amalia respiră adanc', in regia Marianei Cămărăşan, se va juca astăzi, la Sala Black-Box a Centrului Cultural 'Gasteig' din München. Spectacolul este realizat după piesa omonimă a Alinei Nelega, un text care a primit Premiul Autor European 2007, la Heidelberg şi care vorbeşte despre supravieţuire, despre amintirile din perioada comunistă. 'Amalia respiră adanc' se joacă la Teatrul Act din octombrie 2007.
Proiecte romaneşti la Connecting Cottbus
Proiectele "Ursul", de Dan Chişu, şi "Adalbert's Dream (Reconstruction)", de Gabriel Achim, caută finanţare la Connecting Cottbus. Piaţa de coproducţii are loc, pe 13 şi 14 noiembrie, in cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cottbus. Lungmetrajul "Ursul", un road movie despre un circ, prin care Dan Chişu işi face debutul ca regizor de film şi pentru care Goran Bregovic a anunţat că va compune muzica, a primit o sumă de 995.000 de lei in urma primului concurs de proiecte organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei anul acesta. Pelicula regizată de Gabriel Achim, prezentată sub titlul "Adalbert's Dream (Reconstruction)", produsă de Saga Film, este o comedie neagră care descrie viaţa oamenilor ce lucrau in fabricile comuniste.
Cea de-a XVIII-a ediţie a Festivalulul Internaţional de Film de la Cottbus are loc intre 11 şi 16 noiembrie.
Clint Eastwood va regiza un film despre Mark Twain
Clint Eastwood a anunţat că intenţionează să revină in spatele camerelor de filmat. El va regiza un film biografic inspirat din viaţa scriitorului Mark Twain. Aflat la o varstă deja respectabilă, Eastwood este un regizor extrem de activ. Abia ce au fost anunţate premierele filmelor sale, "Schimbul", luna aceasta, şi "Gran Torino", programat a fi lansat pe marile ecrane la inceputul anului viitor, iar prolificul cineast american s-a arătat extrem de interesat de un nou proiect cinematografic.Pentru moment, titlul acestui nou proiect este "Remembering Mark Twain", dar nu se cunoaşte deocamdată numele actorului care va interpreta rolul principal. Surse apropiate din anturajul celebrului cineast susţin că acest rol va fi jucat chiar de către Eastwood.
In Israel debutează astăzi Retrospectiva Filmului Romanesc
Evenimentul se va desfăşura pană pe 10 decembrie in cinematecile din Ierusalim, Tel Aviv şi Haifa. Manifestarea este organizată de Institutul Cultural Roman cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei din Romania şi al Arhivei Naţionale de Filme din Romania. In cadrul Retrospectivei vor fi proiectate filme de referinţă pentru istoria cinematografiei romaneşti, incluzand lungmetraje, scurtmetraje, documentare, filme de animaţie şi jurnale de actualităţi. Vor fi prezentate 18 pelicule, de la "Pădurea spinzuraţilor", de Liviu Ciulei, care a obţinut premiul pentru cel mai bun regizor la Cannes, in 1965, pană la "Boogie", in regia lui Radu Muntean, prezentat anul acesta in selecţia Quinzaine de Realisateurs pe Croazetă.
Trei picturi ale maestrului Zamfir Dumitrescu expuse in Mexic
Trei picturi ale maestrului Zamfir Dumitrescu sunt expuse, pană pe 19 noiembrie, la prima ediţie a Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană, Chapingo 2008, care are loc in Mexic. Artistul a dat astfel curs invitaţiei de a participa la această manifestare, care i-a fost adresată incă din luna februarie de pictorul Juan Jorge Diaz Rivera. Lucrările prezentate la Bienală de fostul preşedinte al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania sunt 'The Flower Shop', pictată in anul 2006, 'Arum Maculatum' şi 'The Harvest', ultimele două realizate in anul 2008.
Pediatrii americani au dublat dozele zilnice de vitamina D recomandate in mod normal copiilor
Decizia a fost luată cu scopul de a preveni apariţia rahitismului şi de a obţine şi alte avantaje pentru sănătatea celor mici. Suplimentarea dozei zilnice este importantă, deoarece copiii nu primesc cantităţi suficiente de vitamina D doar prin dietă. Noile recomandări ale medicilor susţin administrarea a 400 unităţi de vitamina D pe zi, incepand chiar din primele zile de viaţă ale bebeluşului. Copiii care nu primesc vitamina D in cantităţi suficiente riscă să sufere de rahitism. Este vorba despre o boală care inmoaie oasele şi care opreşte creşterea sau deformează scheletul, dacă nu este corectată in primii ani.
Lungmetrajul "4 luni, 3 săptămani şi 2 zile" a fost nominalizat la premiul Sur pentru cel mai bun film străin
Distincţia este acordată de Academia argentiniană de film. Pelicula a fost recompensată, anul trecut, cu premiul Palme d'Or la Festivalul de la Cannes. Alături de "4,3,2", la premiul Sur pentru cel mai bun film străin au mai fost nominalizate peliculele "Vier Minuten", de Chris Kraus, "Va curge sange", de Paul Thomas Anderson şi "Juno", de Jason Reitman. De asemenea, lungmetrajul "El nido vacío", de Daniel Burman, a obţinut 14 nominalizări la premiile Sur, care vor fi decernate de Academia argentiniană de film pe 15 decembrie.
Lungmetrajul "Dacă bobul nu moare", in regia lui Sinişa Dragin, va fi prezentat in cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Rotterdam
Evenimentul va avea loc intre 21 ianuarie şi 1 februarie 2009. Filmul lui Dragin este o poveste despre doi taţi, unul roman, celălalt sarb, care, in căutarea copiilor lor dispăruţi, s-au intalnit pe Dunăre in timp ce treceau clandestin fluviul cu barca. "Dacă bobul nu moare" a primit finanţare din partea TVR, Consiliului Naţional al Cinematografiei, Eurimages şi Hubert Bals Fund. Sinişa Dragin este autorul lungmetrajelor "In fiecare zi Dumnezeu ne sărută pe gură", "Far

Niciun comentariu: