sâmbătă, 1 noiembrie 2008

Anna Gavalda la editura Polirom

A aparut noul roman al Annei Gavalda: „Cea care alina”
Cea care alină, unul dintre cele mai mari succese ale momentului în Franţa – apare în traducere românească la numai 6 luni de la publicarea în Hexagon • Anna Gavalda a devenit un adevărat fenomen literar în Franţa, unde se vorbeşte deja de o „gavaldomanie”, potrivit criticilor de la Le Figaro • Pînă în prezent, cărţile ei au fost traduse în 38 de limbi • Vînzări de peste 3 milioane de exemplare în Franţa, pînă la sfîrşitul lui 2007 • Două cărţi ecranizate: Împreună a fost transformată într-un film de succes de regizorul Claude Berri, cu Audrey Tautou şi Guillaume Canet în rolurile principale; O iubeam este în curs de ecranizare • Cea care alină este cea de-a patra carte a Annei Gavalda tradusă în colecţia „Biblioteca Polirom”, după O iubeam (2003), Împreună (2006) şi Aş vrea să mă aştepte şi pe mine cineva (2006)
Cel mai recent roman al Annei Gavalda, o romancieră-vedetă din Hexagon, ale cărei cărţi care au creat o modă şi s-au vîndut în tiraje-record, apare săptămîna aceasta la Polirom. Cea care alină – unul dintre cele mai mari succese ale momentului în Franţa – apare în traducere românească la numai 6 luni de la publicarea la editura pariziană Le dilettante. Aceasta este cea de-a patra carte a Annei Gavalda tradusă în colecţia „Biblioteca Polirom”, după O iubeam (2003), Împreună (2006) şi Aş vrea să mă aştepte şi pe mine cineva (2006).
Cea care alină (traducere din limba franceză şi note de Mihaela Stănică) pune sub semnul întrebării existenţa solicitantă şi extenuantă a omului contemporan, îngropat sub sarcini de serviciu şi împovărat de termene limită, şi invită cititorul să redescopere odată cu eroul frumuseţea vieţii şi gustul libertăţii.
Zguduit de vestea morţii unei prietene dragi, a cărei prezenţă magică i-a încîntat anii copilăriei şi adolescenţei, Charles Balanda, un arhitect parizian în vîrstă de patruzeci şi şapte de ani, îşi rememorează trecutul şi îşi dă seama că existenţa lui se reduce doar la nesfîrşite ore de muncă, licitaţii, întîlniri de afaceri şi discuţii cu clienţi nemulţumiţi. Hotărît să afle cît mai multe despre moartea lui Anouk, Charles porneşte într-o călătorie pe parcursul căreia redescoperă bucuriile simple ale vieţii şi regăseşte dragostea alături de o femeie plină de dăruire, care pare să fie replica mai tînără a prietenei sale.
„Cartea este o odă închinată vieţii. Singura care contează. Ce importanţă are că suferim, că plîngem, că ne despărţim sau că iubim zadarnic, cîtă vreme ne trăim viaţa şi nu sîntem atît de idioţi să-i întoarcem spatele?” (Chronique Payot)
Anna Gavalda, noul star al literaturii franceze, s-a născut pe 9 decembrie 1970 la Boulogne-Billancourt. În prezent, trăieşte la sud-est de Paris, în orăşelul Melun din Seine-et-Marne. Mărturiseşte că îşi petrece în fiecare dimineaţă cîte trei ore scriind „pentru adulţii care trebuie să fie treziţi din somn”. În 1998, a cîştigat trei premii întîi la trei mari concursuri de proză: Melun, Saint-Quentin şi Issy-sur-les-Moulineaux. Un an mai tîrziu, îi apare volumul de povestiri Aş vrea să mă aştepte şi pe mine cineva (Polirom, 2006), ajuns acum la a douăsprezecea ediţie, vîndut în Franţa în sute de mii de exemplare, tradus în treizeci şi şase de limbi şi distins cu Le Grand Prix RTL-Lire 2000. În februarie 2002 publică romanul O iubeam ( Polirom, 2003; roman aflat în curs de ecranizare), uriaş succes de public (peste 250.000 de exemplare vîndute în primele opt luni de la apariţie), iar în 2004, Împreună (Polirom, 2005), intrat imediat pe listele de bestseller-uri din toată Europa şi transformat într-un film de succes de regizorul Claude Berri, cu Audrey Tautou şi Guillaume Canet în rolurile principale. A mai publicat o carte pentru adolescenţi, 35 de kilograme de speranţă (2002).
„O romancieră lipsită de complexe, Gavalda nu se dă niciodată înapoi de la ceea ce alţii ar putea considera drept lucruri facile. Are un talent special de a crea o complicitate veselă cu cititorul. Nu varsă niciodată lacrimi pentru că, atunci cînd eşti nefericit, minimă politeţe cere să-ţi iei nefericirea în derîdere. Povesteşte scene dintre cele mai obişnuite cu o mare sensibilitate şi un simţ de observaţie pătrunzător. şi de această dată degetele de zînă ale Annei Gavalda au ţesut o poveste minunată, impresionantă prin realismul său şi care te face totodată să visezi.” (Le Figaro Madame)
În pregătire în colecţia „Biblioteca Polirom”:
• Aharon Appelfeld, Povestea unei vieţi
• Juli Zeh, Schilf
• Mihail Bulgakov, Diavoliada şi alte povestiri

Niciun comentariu: